Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakotitalosta eroon jo viisikymppisenä, lisäneliöt ja luksus eivät kiinnosta, syrjemmällä oleva kelpaa hyvin... – Tampereen asuntokaupassa uusia ilmiötä

Hiljentyneestä markkinatilanteesta huolimatta Tampereen alueella asuntokauppoja tehdään koko ajan ja erityisesti energiatehokkaille perheasunnoille riittää nyt kysyntää, tiedottaa Aito Säästöpankki.

– Tampereellakin kauppatahti on hidastunut selvästi viime keväästä. Salamakauppoja ei ole tällä hetkellä luvassa, sillä epävarmemmasta taloustilanteesta johtuen ihmiset harkitsevat nyt hyvin tarkkaan ostopäätöstä ja sitä, mihin heillä on oikeasti varaa. Asuntoja halutaan ja uskalletaan edelleen ostaa, mutta tarjouksen jättämistä edeltävät pohjatyöt tehdään nyt huolellisemmin, sanoo Sp-Koti Tampere Hallituskadun yrittäjä Raili Lilja tiedotteessa.

Liljan mukaan ostajat haluavat selvittää kiinnostavan kohteen taustat, korjaushistorian ja mahdolliset tulevat remontit ja niiden kustannukset hyvin tarkkaan ennen tarjouksen jättämistä.

– Asunnonvaihtoa ja -ostoa mietitään nyt ennakoiden tarkkaan myös asumisen tulevia kustannuksia. On todella hyvä asia, että ihmiset ottavat nyt selvästi proaktiivisemmin ja matalammalla kynnyksellä yhteyttä pankkiin, kun omassa taloudessa alkaa tehdä tiukkaa selviytyä arjen kustannuksista. Mitä aikaisemmassa vaiheessa meihin ollaan yhteydessä, sitä enemmän meillä on eväitä auttaa, kertoo Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen tiedotteessa.

Hyväkuntoiset ja energiatehokkaat perheasunnot käyvät nyt kaupaksi

– Ihmisten lisääntynyt varovaisuus näkyy Tampereen asuntomarkkinoilla siinä, että nyt haetaan tämän hetken tarpeeseen sopivia, sopivankokoisia asuntoja. Turhia lisäneliöitä ja ylimääräistä luksusta ei osteta. Sekin aika on ohi, että ensiasunnon ostajat ostaisivat puolen miljoonan euron omakotitaloja, kertoo Lilja.

– Uusi ilmiö on sekin, että pariskunnat, joiden lapset ovat lentäneet pesästä, eivät jää enää asumaan liian suuriksi jääneisiin asuntoihin ja omakotitaloihin. Ne laitetaan nyt myyntiin, isot kodit vaihdetaan pienempiin ja sopivampiin ja tavarainventaario tehdään jo tässä kohtaa viisikymppisenä. Asunnon energiatehokkuuden merkitys on nyt suurempaa kuin koskaan aiemmin.

Liljan mukaan yksiöitä ja kaksioita ei juurikaan kysellä tällä hetkellä. Niitä on myynnissä paljon. Ostajat vieroksuvat nyt myös remontoitavia asuntoja ja taloyhtiöitä, joihin on tulossa isoja peruskorjauksia.

Kalliiden keskusta-asuntojen sijaan kaupaksi käyvät aiempaa paremmin syrjemmällä sijaitsevat ja edullisemmat asunnot.

– Jos on myymässä ja ostamassa asuntoa samalla markkina-alueella, ei hintojen muutoksella ole suurtakaan merkitystä. Tampereen alueella ei ole odotettavissa asuntojen hintojen romahdusta, vaan päinvastoin pitkässä juoksussa asunto täältä on hyvä ja kannattava sijoitus, muistuttaa Haverinen.