Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Haitaribussit tekevät paluun Tampereen kaduille, TKL tilaamassa jopa kymmeniä sähkönivelbusseja – "Olemme tehneet alustavaa selvitystä tarpeesta"

TKL on valmistelemassa kilpailutusta kymmenien sähkökäyttöisten nivelbussien tilaamisesta suurille runkolinjoille.

Jo kahteen kertaan kadonneet nivelbussit ovat tekemässä näkyvän paluun Tampereen kaduille... ja nyt sähkökäyttöisinä.

Tampereen Kaupunkiliikenne TKL on valmistelemassa kalustohankintaa ensi vaiheessa noin 10–20 sähkökäyttöisen nivelbussin hankinnasta.

– Olemme tehneet alustavaa selvitystä tarpeesta ja linja-autojen valmistajia on kuultu tarjonnasta, kertoo TKL:n toimitusjohtaja Pekka Pirhonen.

Pirhosen mukaan uudet nivelbussit otettaisiin käyttöön pitkillä runkolinjoilla.

Tällaisista TKL:n busseja on ajossa tällä hetkellä linjalla 6 Länsi-Hervannasta Vatialaan, linjalla 7 Kalkusta Linnainmaalle ja linja 8 Haukiluomasta Pirkkalaan.

– Nivelbussit ovat käyttökelpoisia paljon matkustajia vetävillä runkolinjoilla. Istumapaikkoja niissä on saman verran kuin tavallisissa telibusseissa, mutta seisomaan sopii useita kymmeniä enemmän.

Toimitusjohtajan mukaan sähköbussien toimitusaika on tällä hetkellä noin vuoden tai jopa enemmän. Jos hankinnasta saadaan päätös alkuvuoden aikana, olisivat uudet sähkönivelbussit käytössä optimisimman arvion mukaan kesäliikenteessä 2024.

Nämä ovat aivan eri autoja kuin vanhat nivelbussit.

Hankinta olisi avaus TKL:n bussikaluston sähköistämiselle. Tällä hetkellä Nysse-liikennettä ajaa noin 90 TKL:n autoa. Pirhosen mukaan nivelbussien osuus voisi olla tulevaisuudessa reilu kolmannes eli useampi kymmenen bussia.

Periaatteessa akkunivelbussien toimittajia on riittävästi hyvän kilpailutuksen saamiseksi.

– Kysymysmerkki on siinä, kuinka moni tulisi maailmalta kaltaiseemme melko pieneen markkinaan. Kun dieselbussit olivat autokauppaa, puhutaan sähköbusseista järjestelmäkaupasta, jossa on myös huolto- ja ylläpitovelvoitteita.

Haitaribusseina kansan suussa kulkeneilla nivelbusseilla on vankka asema tamperelaisessa liikennekulttuurissa, vaikka ne ovat kaduilta jo kahdesti kadonneetkin.

Ensimmäiset nivelbussit hankittiin vuonna 1977 ruuhkatunteina täyttyneille lähiölinjoille. Viimeiset kokonaan uudet nivelbussit TKL hankki vuonna 2002.

Liikenteestä ne poistuivat seremoniallisesti kesällä 2014, kun viimeinen haitaribussi ajoi Hämeenkadun päästä päähän.

Jo vuonna 2017 TKL kuitenkin hankki Arlandan lentokentältä kaksi käytettyä nivelbussia. Nekin ovat jo poistuneet kalustosta.

Vanhojen nivelbussien suurimmat ongelmat liittyivät niiden kalliimpiin ajokustannuksiin, joissa oli taustalla muun muassa tekniset ongelmat, kalliimmat huoltokulut ja suurempi dieselinkulutus.

Pirhonen vakuuttaa, ettei nivelbussien paluu tarkoita rämisevien ja kylmien bussimatkojen paluuta jo pelkästään siitä syystä, että autoissa on kunnon lämmittimet, eivätkä Hämeenkadun nupukivet koettele niiden tekniikkaa.

– Nämä ovat aivan eri autoja kuin vanhat nivelbussit.

TKL päätti helmikuussa 2020 tilata kahdeksan dieselkäyttöistä nivelbussia puolalaiselta Solarikselta.

Hankinta kuitenkin keskeytettiin kilpailutuksen menettelyvirheen takia pandemian alettua.

– Sähkö on sen jälkeen ajanut käyttövoimana dieselin ohi, toteaa toimitusjohtaja Pirhonen.

Tampereen Kaupunkiliikenne eli TKL on Tampereen kaupunkikonserniin kuuluva liikelaitos. Se ajoi viime vuonna noin kolmanneksen Nyssen liikennekilometreistä.