Tamperelainen kysyi Pirkanmaan eduskuntapuolueiden piirien puheenjohtajilta maakunnan eduskuntavaalitulokseen vaikuttavista kysymyksistä.
Nämä kysyimme
1. Mikä on eduskuntavaaleissa Pirkanmaan vaalituloksen kannalta suurin kysymys? 2. Mistä asiasta toivot enemmän keskustelua vaalien alla?
Roope Lehto, SdP
1. Vaalitulokseen vaikuttaa suuresti ehdokasasettelu ja äänestysaktiivisuus vaaleissa. Suurimpina kysymyksinä vaaleissa nousevat esille arjen turvallisuuteen, yhteiskunnan vakauteen ja tulevaisuuteen sekä ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat.
2. Enemmän pitäisi keskustella ihmisiä läheisesti koskettavista asioista kuten ihmisten ostovoiman turvaamisesta, työllisyydestä ja koulutuksesta sekä oikeudenmukaisesta tulonjaosta.
Aleksi Jäntti, Kokoomus
1. Sisällöllisesti sote-palveluiden laatu ja rahoitus sekä turvallisuusseikat. Käytännössä meidän tuloksemme ratkaisee puolueen yleiskannatus sekä ehdokasasettelussa onnistuminen.
2. Toivon enemmän keskustelua siitä, mikä on valtion ja kuntien järjestämien palveluiden realistinen taso tulevina vuosina suhteessa talouden reunaehtoihin.
Sami Kymäläinen, Perussuomalaiset
1. Näyttää siltä, että Pirkanmaan vaalitulos ratkaistaan perusasioiden eli tavallisten suomalaisten hyvinvoinnin ja talouden ympärillä. Kasvavat ruuan, energian ja liikkumisen kustannukset nousevat kärkiteemaksi. Kipurajan yli työnnetyt pieni- ja keskituloiset ovat yhdessä vuosikausien kurituksen kohteena olleiden autoilijoiden kanssa muutosvoima, jota ei kannata aliarvioida.
2. Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta ja siitä, miten priorisoimme jatkossa resurssimme. Esimerkiksi hyvinvointialueet ovat ilmoittaneet tarvitsevansa miljardiluokan lisärahoituksen selvitäkseen tehtävistään. Jos tätä lisärahoitusta ei tule, hyvinvointialueet joutuvat suurella todennäköisyydellä leikkaamaan palveluitaan.
Amu Urhonen, Vihreät
1. Tällä hetkellä muun muassa energiakysymykset ovat tärkeitä, mutta maailma on nyt hyvin epävakaa ja yllätyksellinen, joten keskeiset teemat saattavat muuttua. Monet kestoaiheet, kuten talous, sosiaaliturva, työllisyys, palvelut ja koulutus, ovat varmasti esillä näidenkin vaalien alla. Huumepolitiikka ja mielenterveysasiat kiinnostavat tällä hetkellä monia. Pirkanmaan kannalta viime aikoina esitetyt rautatieinvestoinnit, muun muassa tunnin juna, ovat kiinnostavia, joten niistä varmasti keskustellaan.
2. Ilmastokriisistä ja luonnonsuojelusta yleensä keskustellaan aivan liian vähän niiden tärkeyteen nähden. Itse toivon, että vaalien alla keskustellaan ihmisoikeuksista, yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.
Tuukka Liuha, Keskusta
1. Valtion rahoituksen osalta suuria kysymyksiä ovat rata- ja tiehankkeet sekä hyvinvointi alueen rahojen riittävyys ihmisten saamaan hoitoon ja palveluverkkoon myös koko Pirkanmaalla.
2. Siitä miten vastuuta kannetaan ja Suomea aidosti kehitetään pitkäjänteisesti isojen haasteiden edessä niin, että ihmisten työmahdollisuudet, toimeentulo ja arki turvataan oikeudenmukaisesti asuinpaikkaan katsomatta.
Virva-Mari Rask, Vasemmistoliitto
1. Menestyminen riippuu tietysti monesta eri asiasta ja niiden summasta. Mikä puhuttaa kansaa ja millä äänestäjät saadaan käyttämään äänioikeuttaan. Yksi ehdokaspaikka lisää verrattuna edellisiin eduskuntavaaleihin tuo Pirkanmaan Vasemmistolle selkeästi paremmat asetelmat saada Pirkanmaalle toinen paikka eduskuntaan.
2. Tärkeimpiä teemoja ovat tulevaisuuden työ ja työehdot. Onko ihmisillä tulevaisuudessa mahdollisuus elättää itsensä työllä, josta saa elämiseen riittävää palkkaa. Ongelmana on alipalkkaus, pätkätyöt ja pakkoyrittäjyys ja nyt uutena lisähaasteena elinkustannusten valtava nousu esimerkiksi korkojen nousun myötä. Pieni- ja keskituloisten ostovoimaa pitää saada parannettua.
Piia Nurmela, Kristillisdemokraatit
1. Keneltä löytyvät uskottavimmat ratkaisut talouteen: miten valtion velkakierre katkaistaan, miten sote-uudistuksen massiivinen rahoitusvaje korjataan sekä miten varmistetaan, että elinkustannusten nousu ei syökse kotitalouksia ja yrityksiä nurin. Keinot energian ja ruuan huoltovarmuuden ja omavaraisuuden turvaamiseksi ovat osa turvallisuuspolitiikkaa.
2. Toivon ratkaisukeskeistä keskustelua työllistymisen esteistä ja sote-uudistuksesta. Elinvoimaisen tulevaisuuden kannalta on kriittistä, että panostamme vahvasti perheiden ja lasten hyvinvointiin ja varhaiseen tukeen sekä kehitämme keinoja syntyvyyden lisäämiseksi. Lasten ja nuorten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin kierre on katkaistava.