Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Popedan tavaramerkki on erääntynyt kesällä 2022 – näiltä miehiltä pitää kysyä lupa, jos haluat lanseerata Popeda-jauhesammuttimen

Popedan nimeen liittyvän tavaramerkin rekisteröinti on erääntynyt. Asia selviää Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tietokannasta. Kesäkuussa 2012 rekisteröidyn tavaramerkin voimassaolo kestää tasan kymmenen vuotta.

Sanamerkkiin, siis käytännössä nimeen ja kuviomerkkiin, siis käytännössä logoon on oikeudet kolmella ihmisellä: he ovat Vesa-Pekka "Costello" Hautamäki, Jyrki Melartin sekä Pauli Mustajärvi. Patentti- ja rekisterihallituksen tietojen perusteella nimen osalta ei kannata vielä olla huolissaan, sillä rekisteröinnin voi uudistaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa erääntymispäivästä. Käytännössä toimenpiteitä tulee tehdä 15. joulukuuta mennessä.

Kuviomerkki eli logo on rekisteröity lokakuussa 2006. Se on uudistettu vuonna 2016, joten rekisteröinti pitää jälleen uudistaa vuonna 2026. Kuviomerkki eli käytännössä logo ja sanamerkki eli käytännössä nimi rekisteröidään erikseen.

Popeda-leiristä kerrotaan, että kolmikko olisi sopinut tulevaisuuden käyttöoikeuksista keskenään yhteisymmärryksessä.

– Luulen, että hommat jatkuvat tavalliseen tapaan, sanoo Popedan keikkamyynnistä vastaavan Piikkikasvin agentti Kari Pössi.

Luulet?

– No, ennustaminen on tietysti vaikeata, mutta minulla on se käsitys että mennään ihan tavalliseen tapaan. Ensi vuottakin on jo myyty pitkälle, eikä minulla ole mitään syytä ajatella että kuvio muuttuisi, Pössi sanoo.

Tätä juttua tehdessä Costello Hautamäki on kertonut Aamulehdelle, että on aikeissa esittää Pate Mustajärvelle että Popeda jatkaisi syyskuun 2023 jälkeen ilman Mustajärveä.

– Jos Popeda jatkaa, se olisi erilainen Popeda, eri vuosikymmenen Popeda. On selvää, että jos joku jatkaa bändin musiikillista perinnettä niin se olen minä, onhan 80 prosenttia biiseistä minun, Hautamäki sanoo haastattelussa.

Entä jos käykin niin, että nimen käytön tavaramerkkioikeus vanhenee ja se on ikään kuin vapaata riistaa? Onko mahdollista, että Suomessa olisikin yhtäkkiä useampia Popeda-yhtyeitä?

PRH:n tietojen perusteella tällaisessa tapauksessa merkin aiemmat omistajat voivat kannella markkinaoikeuteen. Popedan osalta saatettaisiin puhua kuitenkin sillä tavalla poikkeustapauksesta, että oikeudessa voitaisiin puhua vakiintuneesta tavaramerkistä. Vaikka rekisteröinti olisikin umpeutunut, markkinaoikeus saattaisi katsoa että tämä on jo niin vakiintunut tavaramerkki, että sen käyttö ei muille kuulu.

Mielenkiintoa rekisteröinneissä herättää se, että kuviomerkki on haettu luokkaan 9 ja sanamerkki taas luokkiin 25, 32 ja 33. Luokkaan yhdeksän lasketaan muun muassa myyntiautomaatit ja tulensammutuslaitteet. Leikkisästi voi ajatella, että jos yritys aikoo tuotteistaa Popeda-jauhesammuttimen, siihen vaaditaan lupa Costellolta, Patelta ja Melartinilta.

Nimike on rekisteröity luokkiin 25, 32 ja 33, jotka sisältävät muun muassa vaatteet ja alkoholijuomat. Popeda-merkkistä oluttakaan ei siis kannata alkaa tuotteistaa ilman edellä mainitun kolmikon lupaa.