Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnistatko paikan, jossa on nyt uusi taideteos? – Koostuu peilipintaisista ihmis- ja eläinhahmoista

Näsinsiltojen alitse Ranta-Tampellaan johtavan rantareitin varrelle on valmistunut ROP-taiteilijaryhmän eli Tuomo Rosenlundin ja Pekko Oravan taideteos nimeltä Aava. Teos täyttää alikulun päätymuurin koko seinäpinnan ja jatkuu myös päätymuurin ulkosivuille.

Rosenlundin ja Oravan ruostumattomasta teräksestä suunnittelema taideteos koostuu sillan päätymuuriin kiinnitetyistä peilipintaisista ihmis- ja eläinhahmoista keltaiseksi maalattua betonimuuria vasten. Teoksen leikkisä muotokieli syntyi Rosenlundin mukaan graffitimaisen ilmaisun inspiroimana.

– Teoksen suunnittelun yhtenä lähtökohtana oli sillan päätymuurin historia perinteisenä graffitimaalauskohteena. Toisena lähtökohtana oli Näsijärven maisema ja sillan arkkitehtuuri. Maiseman ja tilan olemusta lähestyttiin valitsemalla peilaava pinta, joka muodostaa uuden ja satunnaisen kuvan ympäröivästä tilasta ja maisemasta, Rosenlund kuvailee tiedotteessa.

Pimeällä teos saa alikulun uudistuneen valaistuksen ansiosta kokonaan uuden luonteen. Valon ja teräslevyjen interaktio on suunniteltu tuomaan teoksen ympäristöä peilaavat ominaisuudet esiin mahdollisimman näyttävästi.

– Taideteos luo rantareitille uuden maamerkin, ja sarjakuvamaiset hahmot varmasti puhuttelevat niin lapsia kuin aikuisiakin. Siltojen väliin tullaan vielä asentamaan teräsportaikko, joka johtaa suoraan taideteoksen äärelle, kertoo rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmasta.

Vuonna 2019 avattu Näsinsiltojen itäinen alikulkukäytävä yhdistää Tammerkosken ja Ranta-Tampellan rantareitit. Julkisen taideteoksen ja valaistuksen uusimisen tavoitteena on lisätä vilkkaan reitin viihtyisyyttä ja turvallisuutta.