Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi poliisipäällikkö: Tampereella ei ole katujengejä – "Tuolla tavataan aika nuoria kavereita niin, että heillä on apteekin verran aineita repussa"

Poliisi on silti varautunut jengiytymiseen, sanoo Sisä-Suomen poliisin uusi poliisipäällikkö.

Poliisin tietojen mukaan Tampereella ei ole katujengejä, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä lokakuussa aloittanut Mikko Masalin.

– Olemme hereillä ja tiedostamme, että mahdollistahan se on ja siihen pitää poliisin olla valmiina, jos tällaisia viitteitä tulee ja puuttua omalta osaltaan, Masalin sanoo.

Masalinin mukaan jengiytymisen ehkäisemiseen tarvitaan viranomaisyhteistyötä.

– Nuorisotyötä ja koulutyötä tarvitaan.

Poliisin huolenaiheena alueella ovat tällä hetkellä huumausaineiden käyttö ja siihen liittyvä rikollisuus sekä osittain huumausaineisiinkin liittyvä nuorten käyttäytyminen ja syrjäytymiskehitys.

Kuvitellaan, että nyt lähdetään tekemään helppoa rahaa ja ruvetaan huumekauppiaaksi.

– Siihen liittyy ehkä tällainen elokuvakulttuuri, joskus tuntuu, että luodaanko siellä vähän liian ruusuista kuvaa huumemaailmasta ja huumausaineiden kauppiaasta. Tuolla tavataan aika nuoria kavereita niin, että heillä on apteekin verran aineita repussa, Masalin sanoo.

– Kuvitellaan, että nyt lähdetään tekemään helppoa rahaa ja ruvetaan huumekauppiaaksi. Elokuvissa ja tv-sarjoissa jää ehkä kertomatta se toinen puoli. Ei se ihan sellaista glamouria ole ja rahaa ei tule ovista ja ikkunoista ainakaan riskittömästi.

Huumeet ovat Masalinin mukaan ongelma Tampereella, kuten ”varmasti kaikilla isommilla ja vähän pienemmilläkin paikkakunnilla”. Aineiden hankinta on helpottunut.

– Esimerkiksi huumausaineita pystytään netin kautta melkein mistä päin Suomea vaan hankkimaan. Ei tarvitse enää etsiä tai tuntea sitä huumausainekauppiasta, riittää että tietää, mistä kohtaa verkosta niitä löytyy. Pystyy ”postimyyntikatalogista” tilaamaan eikä tarvitse edes tavata kauppiasta.

Internet on ylipäätään tuonut oman ulottuvuutensa rikollisuuteen ja poliisin tutkintaan. Huumausainekaupan lisäksi esimerkiksi petokset ovat suurelta osin siirtyneet verkkoon.

– Se aiheuttaa muutoksia poliisin toimintaan ja siihen, missä valvontaa suoritetaan. Sen lisäksi, että pitäisi olla kadulla, pitäisi olla netissä, Masalin sanoo.

Toinen verkkorikollisuuden poliisitutkinnalle aiheuttama muutos on Masalinin mukaan erilaisten tekniikoiden hallinta.

– Aika moneen rikokseen liittyy vahvasti jos ei kännykkä, niin joku muu tekninen härveli, jota poliisin pitää pystyä tutkimaan.

Toisaalta verkkorikollisuus ei ole poistanut niin sanottua perinteistä rikollisuutta.

– Koko ajan taustalla ovat vanhat tehtävät, kyllä edelleen nakkikioskilla tapellaan ja liikemurtoja tehdään. Ne eivät ole hävinneet mihinkään, mutta niiden rinnalle on syntynyt uusia tehtäviä, rikoksia ja valvontamuotoja verkossa.