Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen yliopisto aloittaa energiamurroksen ja robotiikan DI-koulutukset

Tampereen yliopisto alkaa kouluttaa energiamurroksen ja robotiikan diplomi-insinöörejä. Ensi syksynä alkaviin koulutuksiin haetaan kevään toisessa yhteishaussa maaliskuussa.

Energiamurros tarkoittaa siirtymistä fossiilivapaaseen ja hiilineutraaliin sähköenergian tuotantoon sekä fossiilisten polttoaineiden korvaamista sähköllä, biopolttoaineilla ja synteettisillä polttoaineilla lämmityksessä, liikenteessä, työkoneissa ja teollisuusprosesseissa.

– Energiamurros on ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti merkittävä ilmiö, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee tämän alueen korkeakoulutettuja asiantuntijoita, jotta voimme toimia vihreän siirtymän edelläkävijöinä ja vahvistaa kansallista kilpailukykyämme, toteaa professori Pekka Verho Tampereen yliopistosta tiedotteessa.

Myös robotiikan merkitys monilla aloilla kasvaa. Robotiikan tavoitteena on tehdä ihmisten työskentelystä kevyempää, terveellisempää ja turvallisempaa.

Teollisuudessa robotiikka auttaa tekemään esimerkiksi tehtaista, autoista ja lentokoneista turvallisempia. Robotteihin perustuva logistiikka puolestaan tuo tavarat oikeaan paikkaan oikealla hetkellä.

Kestävässä kehityksessä ja kiertotaloudessa robotiikkaa hyödynnetään muun muassa saastuneiden alueiden puhdistamisessa ja jätteiden lajittelussa sekä kierrättämisessä. Hyvinvointi- ja terveyspalveluissa robotiikka tukee esimerkiksi liikuntarajoitteisten ihmisten arjen helpottamista.

– Robotiikka lisääntyy tulevaisuudessa kaikilla elämän osa-alueilla ja alan osaajista on pulaa. Alan suomalainen teollisuus menestyy jo maailmalla ja sovelluskohteita on valtavasti lisää esimerkiksi logistiikassa, terveydenhuollossa ja normaalin arjen apuna. Robotit ovat olennainen osa tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa, toteaa projektipäällikkö Jyrki Latokartano.

Porissa voi ensi syksystä lähtien suorittaa tekniikan kandidaatin tutkinnon ohjelmistotekniikassa tieto- ja sähkötekniikan koulutuksessa, jonka jälkeen opinnot jatkuvat diplomi-insinöörin tutkintoon. Uuden kandidaattiohjelman järjestävät yhdessä Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.