Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskuspankit, valtiot ja EU pumppasivat tolkuttomia summia markkinoille – jälkiseuraus näkyy nyt etenkin kahdessa rikkaassa Suomen kunnassa

Moni suomalainen veronmaksaja maksaa isoja jäännösveroja vuodelta 2021.

Verohallinto kertoi tiistaina, että jäännösveroja eli mätkyjä peritään yhteensä 1,8 miljardia. Se on peräti 45,5, prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jäännösveroja tulee kaikkiaan 850 000 veronmaksajalle.

Verottajan mukaan mätkyjen syynä ovat vuonna 2021 saadut poikkeuksellisen isot pääomatulot.

– Keskeinen syy jäännösverojen kasvulle on pääomatulojen reipas kasvu. Moni pääomatuloja saanut ei maksanut lisäennakkoa verovuoden aikana tai pian sen jälkeen, jolloin verot tulevat maksettavaksi jäännösverona, sanoo ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnon tiedotteessa.

Moni pääomatuloja saanut ei maksanut lisäennakkoa.

Matti Luokkanen

Pääomatulojen kasvun merkittävin syy on pörssien raju nousu kautta maailman sekä yritystulosten kova kasvu.

Monen sijoittajan omistukset paisuivat hurjasti vuosina 2020–2021, kun keskuspankit ja valtiot pumppasivat tuhansia miljardeja euroja elvytysrahaa markkinoille koronakriisin taltuttamiseksi.

Tämä nosti pörssi-indeksejä kymmeniä prosentteja. Yksittäisten yhtiöiden kurssit saattoivat nousta satoja prosentteja.

Verohallinnon mukaan Suomessa suurimmat mätkyt peritään Kauniaisissa asuvilta verovelvollisilta.

Kauniaisissa keskimääräinen jäännösvero on viime vuodelta 8 158 euroa. Toiseksi suurimmat mätkyt peritään Ahvenanmaan Kökarissa, jossa keskimääräinen jäännösvero on 7 723 euroa.

Espoossa keskimääräinen mätkysumma on 4 135 euroa. Koko maassa se on keskimäärin 2 117 euroa.

Veronpalautuksia Verohallinto maksaa henkilöasiakkaille yhteensä 2,4 miljardia euroa. Palautusten määrä on 4,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Palautuksia saa lähes 3,5 miljoonaa henkilöä.

Keskimääräinen veronpalautus on verottajan mukaan 704 euroa, mutta kuntakohtaiset erot ovat palautuksissakin suuret.

Esimerkiksi Kauniaisten keskimääräiset veronpalautukset – 1 192 euroa – ovat yli kaksinkertaiset verrattuna Varkauteen, jossa summa on 568 euroa.

– Kauniaisten luvuissa näkyy, että sen asukkailla on monipuolisesti erilaisia tuloja, kuten viime vuonna reippaasti kasvaneita pääomatuloja. Tällöin oikean veron määrän ennakointi ja maksaminen jo verovuoden aikana voi olla vaikeampaa, mistä voi seurata jäännösveroja ja palautuksia. Listan toisessa päässä olevissa kunnissa puolestaan on paljon eläkeläisiä ja muita sellaisia henkilöitä, joiden tulot ja verotus ovat helpommin ennakoitavissa, ja joiden verotus menee kohdilleen jo verovuoden aikana, Matti Luokkanen kuvailee tiedotteessa.

704

Veronpalautusten keskimääräinen summa vuodelta 2021 on verottajan henkilöasiakkailla 704 euroa.