Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkökatkot voivat aiheuttaa vahinkoja suomalaiskodeissa: "Varoitusaika voi olla hyvin lyhyt" – Varaudu näin, vinkkaa vakuutusyhtiö

Täksi talveksi suunnitellut mahdolliset sähkökatkot voivat aiheuttaa kodeissa vahinkoja, ennakoi vakuutusyhtiö Pohjola-vakuutus.

– Sähkökatkon varoitusaika voi olla pahimmillaan hyvin lyhyt. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajille sähköä jakelevan yhtiön on saatava tieto hyvin tehokkaasti ja ripeästi kotitalouksille, jotta ihmiset pystyvät reagoimaan sähkökatkoon ja siten minimoimaan katkosta mahdollisesti aiheutuvat riskit ja vahingot, kertoo Pohjola-vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala tiedotteessa.

Varoitusaika voi olla parhaassakin tapauksessa vain vuorokauden. Tämän vuoksi tieto katkosta ei välttämättä tavoita kaikkia kotitalouksia.

Kujalan mukaan etukäteisvarautuminen mahdollisiin sähkönjakelun keskeytyksiin auttaa paitsi ennakoivasti rauhoittaen, mutta myös mahdollisen katkon aikana.

Asukkaan tulee aina ennaltaehkäistä kotiinsa aiheutuvaa vahinkoa.

Sini Kujala, Pohjola-vakuutus

– Mahdollisista suunnitelluista sähkökatkoksista puhutaan nyt paljon, ja se aiheuttaa monissa ihmisissä epävarmuutta. Nyt onkin hyvä aika auttaa varautumisessa niin vanhempia sukulaisia kuin iäkkäämpiä naapureita, ja pitää huoli, että heiltä löytyy kodista helposti valmistettavaa ruokaa, paristoilla toimiva radio ja myös sähkökatkon aikaan luotettavia valonlähteitä, kuten paristokäyttöinen pöytävalaisin ja taskulamppu.

Jos sähkökatko iskee yllättäen, sähköjen palaaminen on riskipaikka. Jos ei ole muistanut laittaa kodinkoneita pois päältä, riskinä ovat tulipalo ja vesivahinko. Tämä on riskinä erityisesti, jos joutuu poistumaan kotoa kesken katkon.

Jos sähköt katkeavat yllättäen, pitäisikin heti laittaa kaikki kodinkoneet pois päältä sekä sulkea astian- ja pyykinpesukoneiden hanat.

– Yksi valaisin kannattaa kuitenkin jättää päälle, sillä sen kautta voi varmistua hetkestä, kun sähköt palaavat, Kujala neuvoo.

Haavoittuvimpia sähkökatkoille ovat omakotitaloasujat.

Pohjola-vakuutus kehottaakin tunnistamaan sähköä tarvitsevat kriittiset toiminnot ja hankkia mahdollisia varavirtalähteitä.

Mahdollisen sähkökatkon jälkeen tulee varmistaa, että lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteet sekä koneellinen pohjavedenpoisto käynnistyvät uudelleen. Jos lämmitys ei palaudu katkon jälkeen, voisi siitä seurata pakkasella putkien jäätyminen. Putkien sulaessa tapahtuva lämpölaajeneminen saa putket halkeamaan, ja se aiheuttaa kiinteistöön vesivahingon.

– Jos putket ovat vaarassa jäätyä lämmitysjärjestelmän rikkoutumisen vuoksi, tulee asukkaan hankkia paikalle huoltoliike mahdollisimman pian. Tällä välin on tärkeää estää huoneen lämpötilan jäähtymistä esimerkiksi varalämmönlähteellä, kuten sähköpatterilla tai takalla. Asukkaan tulee aina ennaltaehkäistä kotiinsa aiheutuvaa vahinkoa, jos se on mahdollista, Kujala sanoo tiedotteessa.

Myös yllättävä virtapiikki voi aiheuttaa herkempien elektroniikkalaitteiden, kuten televisioiden ja tietokoneiden rikkoutumisen. Virtapiikkien aiheuttamilta vahingoilta voi suojautua ylijännitesuojalla varustetulla jatkojohdolla, jollaisia myydään kaupoissa ja elektroniikkaliikkeissä.