Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Plastiikkakirurgi haluaa, että mahdollisimman moni rakennettu rinta olisi tunteva – "Jos rinta joudutaan poistamaan syövän takia, usein voi säästää ihon ja jopa nännin"

Plastiikkakirurgi toivoo, että rinnoista huolta pitämistä opetettaisiin jo koulussa.

Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Valtaosa potilaista kuitenkin paranee. Tällä hetkellä 86 prosenttia kaikista rintasyövän sairastaneista potilaista on elossa kymmenen vuoden päästä.

Avain tähän on syövän varhainen diagnosoiminen ja yhä kehittyneemmät hoitomenetelmät, sanoo rintasyöpähoitoihin erikoistunut plastiikkakirurgi Helena Puonti.

– Pitäisi aloittaa jo koulussa terveyskasvatuksessa, että ihmiset oppisivat pitämään hyvää huolta rinnoistaan ja tutkimaan ne kerran kuukaudessa. Tutkimisen pitäisi olla arkirutiini, johon ei liity syövän pelkoa, Puonti sanoo.

– 86 prosentin paraneminen on hyvä, mutta se ei riitä, kun 14 prosenttia menehtyy. Meilläkin on 33-vuotias rintasyöpäpotilas, joka sanoi, että kyllä hän on huomannut kaikki ohjeet, mutta ajatellut, että eihän se näin nuorelle tule. Valitettavasti rintasyöpä voi tulla aika nuorellekin.

Puonti on koko lääkäriuransa ajan hoitanut rintasyöpää. Puonti työskenteli plastiikkakirurgina Savonlinnan keskussairaalassa 26 vuotta. Hän oli oppinut tekemään rintarekonstruktioita vapaalla kielekkeellä. Tämä tarkoittaa, että potilaalle, jolta on poistettu rinta, rakennetaan uusi rinta esimerkiksi alavatsasta otetusta kudoksesta.

– Se ei ollut silloin tavallista Suomessa. Ihmiset halusivat tulla sairaalaan muista sairaanhoitopiireistä leikattavaksi, Puonti kertoo.

– Sairaala oli siinä vaiheessa niin edistyksellinen ehdottaen, että jos minulla olisi oma yritys, potilaat voisivat maksaa hoidon yrityksen kautta, koska julkiselle ei voi tulla itse maksavana.

Puonti perusti oman yrityksen ja laajensi sitä myöhemmin yksityispraktiikaksi. Tampereelle avattiin toimipiste toukokuussa.

Rintasyövän hoidossa tavoitteena on, että parantunut voi tuntea itsensä terveeksi ja palata normaaliin elämään.

– Olisi kehonkuva ja naiseus normaali ja käden toiminta normaali. Siinä ollaan edistytty aika merkittävästi.

Rintasyöpädiagnoosi ei tänä päivänä enää tarkoita koko rinnan poistoa. Leikkausta suunniteltaessa päätetään, voiko rinnan säästää ja millainen on lopputulos.

– Hyvällä suunnittelulla ja tekniikalla säästetään paljon uusintaleikkauksia ja rintarekonstruktioleikkauksia.

– Itä-Savon sairaanhoitopiirissä päästiin 75 prosenttiin, että rintasyöpäpotilailla voitiin rinta säästää plastiikkakirurgisilla menetelmillä.

Myös lääkehoidot ovat kehittyneet ja sädehoito tiivistynyt. Yksi merkittävä tekijä normaaliin elämään palaamisessa on kainalon imusolmukkeita säästävä kirurgia. 1990-luvulla tehdyissä tutkimuksissa todettiin, ettei rintasyöpäpotilaalta tarvitse aina poistaa kaikkia imusolmukkeita kainalosta.

– Jos kainalossa ei ole merkittävää etäpesäkettä, riittää ensimmäisten syöpäsolut vastaanottavien imusolmukkeiden poisto. Tämä säästää valtavasti käsioireita, Puonti sanoo.

Puonti sanoo, että Suomessa rintasyöpäleikkauksissa kiinnitetään huomiota kokonaisuuteen.

– Jos on isot rinnat ja poistetaan rintasyöpä, niin korjataan toinen rinta, ettei jää epäsymmetriaa.

Suomessa jokaisella rintasyövän sairastaneella on mahdollisuus saada tilalle uusi rinta, jos sen kokee tarpeelliseksi.

– Se ei ole itsestäänselvyys maailmassa. Kiinassa on 300 000 uutta rintasyöpää vuodessa ja vain neljälle prosentille rakennetaan uusi rinta.

Uusi rinta voi olla potilaan omaa kudosta tai silikoni-implantti.

– Omakudosrinta on varsinkin nuorelle ihmiselle aina paras, koska se elää mukana, jos lihot ja laihdut.

Puontia kuitenkin kiusasi aikanaan, että rakennettu rinta on varsin tunnoton. Niinpä hän alkoi ommella hermoja yhteen, jotta rinnasta tulisi tunteva.

– Sekin on yksi tärkeä lisä, että rinta olisi mahdollisimman normaali.

Puontin mukaan alavatsan iho ja ihonalainen rasva on paras paikka ottaa kudossiirroksi rintaan. Silloin kehoon ei tule uutta epäsymmetriaa muualle. Niin sanottuja varapaikkoja ovat muun muassa reidet, pakarat ja selkä. Toisinaan potilas voi myös olla niin hoikka tai muut sairaudet voivat estää omakudosrinnan rakentamisen. Tällöin käytetään silikoni-implanttia.

Ennen uuden rinnan rakentamista pitää yleensä olla tervehtynyt syövästä.

– Tarjolla on myös väliaikaisratkaisu. Jos rinta joudutaan poistamaan syövän takia, usein voi säästää ihon ja jopa nännin. Tällöin ihon alle laitetaan kudosvenytin hoitojen ajaksi ja potilaalla on oman rinnan näköinen rinta. Sitten kun on toipunut syövästä, tehdään lopullinen rinnan korjaus.