Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreään siirtymään dronejen avulla – TAMK on edelläkävijänä drone-opetuksessa

Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana UAS/Drone University Collaboration Network -hankkeessa.

Hankkeessa keskitytään drone-koulutuksen ja -tutkimuksen kehittämiseen. Vihreään siirtymään edetään pienillä hiilidioksidipäästöillä, ja siksi hankkeessa selvitetään esimerkiksi ekologista tavaroiden kuljettamista pienellä hiilijalanjäljellä.

– Dronen avulla voidaan kuljettaa pieniä rahteja vaikeakulkuisille alueille, lämpökuvaaminen on mahdollista kadonneiden ihmisten etsimisessä ja esimerkiksi ilmakuvaus helikopterilla tehtynä kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin dronen avulla kuvaaminen, Teollisuusteknologia-yksikön yliopettaja Antti Perttula Tampereen ammattikorkeakoulusta luettelee muutamia esimerkkejä dronejen käyttömahdollisuuksista tiedotteessa.

TAMK on toiminut aktiivisena edelläkävijänä drone-tutkimuksissa jo toistakymmentä vuotta. Osaajaverkoston luominen alkoi drone-osaamishankkeessa viisi vuotta sitten. Perttula korostaa verkostoitumisen merkitystä drone-teknologiatarjoajien ja -sovellusten käyttäjien kanssa.

Hankkeen ainutkertaisuutta lisää monen yliopiston ja ammattikorkeakoulun mukana olo sidosryhmien lisäksi.

– Vastaavan kokoista verkostoa ei ole tullut vastaan missään aiemmassa hankkeessa Suomessa. Toimiva verkosto sekä useampi työpaketti on jo tähän mennessä saavutettu, Perttula iloitsee.

Koulutus ja tutkimus kulkevat käsi kädessä hankkeessa. Kyselytutkimuskaavake on jo lähetetty sadoille alan toimijoille. Sen avulla selvitetään alan toimijoiden koulutus- ja tutkimustarpeita.

Kyselytutkimus oli suunnattu kaikille droneja ammattimaisesti käyttäville sidosryhmille Suomessa, kuten viranomaisille, eri kokoisille yrityksille sekä teknologian ja sovellusten kehittäjille. Tuloksia analysoidaan parhaillaan, ja niiden perusteella voidaan tehdä tarvittavia toimenpiteitä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin nykyisten määräysten mukaan ammattimaiselta dronen lennättäjältä vaaditaan aina drone-lennättäjän lupa, jonka haltija saa lennättää kevyitä laitteita kaukana ihmisistä.

Käytännön lennättämiskokemusta edellytetään perustason kokeesta seuraavan vaiheen suorittamiseen, jonka suoritettuaan henkilö saa luvan tietyn painoisen dronen lennättämiseen lähempänä ihmisiä ja asutusta.

Vasta viime aikoina lennättämisopetusta on alettu tarjota muuallakin kuin TAMKissa. TAMK on järjestänyt ensimmäistä kertaa viiden opintopisteen laajuista koulutusta Jyväskylässä ja se on osoittautunut suosituksi.

Jatkossa ajatuksena on kehittää ja laajentaa opetusmateriaalia yhdessä eri oppilaitosten kanssa, jolloin drone-opetukseen ja -tutkimukseen osallistuisivat kaikki halukkaat kymmenestä oppilaitoksesta.