Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöveroon luvassa jopa 20 prosentin kasvu – koskee kaikkia verovelvollisia

Kiinteistöliitto vaatii, että ensi vuodelle luvassa olevaa kiinteistöveron merkittävää korotusta kohtuullistetaan – muuten uhkana on se, että valtio lisää entisestään asumisen ja kiinteistöjen kustannuksia.

Kiinteistöliitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.). Liitto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Kiinteistöverotusta pahentava korotus liittyy rakennuskustannusten nousuun ja tämän myötä nouseviin rakennusten verotusarvoihin.

Rakennusten verotusarvon korotus kohdistuu kaikkiin verovelvollisiin, joilla on verotettavaa rakennusvarallisuutta. Käytännössä tämä koskee valtaosaa kaikista kiinteistöverovelvollisista.

Viime vuonna rakennusten verotusarvon korotus oli rakennuskustannusindeksin perusteella reilut neljä prosenttia ja kuluvan vuoden kesäkuussa lukema oli 9,4 prosenttia.

Jos tämä korotus viedään rakennusten verotusarvoihin, rakennusten kiinteistövero nousee ensi vuonna vastaavalla tavalla.

– Vuosien 2022 ja 2023 korotukset toisivat rakennuksen verotusarvoon vertailuaineistomme mukaan yhteensä noin 14 prosentin kokonaiskorotuksen, ja kokonaisveroon noin 10 prosentin korotuksen, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tiedotteessa.

Vaikka nyt näyttää siltä, että rakennuskustannusten nousu olisi taittumassa, mitään takeita siitä ei Keron mukaan olisi.

– Sen vuoksi on hyvin mahdollista, että myös vuodelle 2024 kiinteistöveron korotus olisi suuri. Tämä tarkoittaisi rakennusten kiinteistöveron nousua kaikkialla Suomessa noin 20 prosenttia kolmen vuoden aikana, Kero toteaa.