Rakentamiskustannusten hinnannousu siirtää ensi vuoden talousarviossa useita isoja investointeja eteenpäin.
Tampereen ensi vuoden budjettia tehtäessä on karsittu useita investointeja, joita vielä vuoden 2022 talousarviossa on esitetty. Syynä on säästökuuri.
– Lähtökohta oli se, että pyrittiin niin monta hanketta siirtämään kuin on mahdollista ja sillä tuomaan säästöä kokonaisuuteen, sanoo apulaispormestari Pekka Salmi (sd.).
Vuodelle 2023 suunnitelluista rakentamis- ja korjaushankkeista siirtyivät muun muassa Kissanmaan koulun perusparannus, Tullikamarin peruskorjaus, Nekalan koulun peruskorjaus ja muutos kulttuurin tiloiksi sekä Pyynikin palloiluhallin korjaus.
– Kaikki hankkeet, joihin ei liity väistötilaa tai sisäilmaongelmia, päätettiin siirtää, Salmi sanoo.
Väistötilojen uudelleenjärjestely ja sisäilmaongelmista kärsivien rakennusten korjaamisen lykkääminen olisivat aiheuttaneet todennäköisesti lisäkustannuksia tai muita ongelmia.
Vielä enemmänkin olisi listaa voitu karsia.
– Sen verran politiikka puuttui virkamiesesitykseen, että Kämmenniemen koulu ja Kaukajärven koulu säilytettiin, koska niitä ei haluttu lykätä.
Salmen mukaan säästötavoitteisiin ei myöskään kaikilta osin päästy. Talonrakennuspuolelle olisi ollut tyrkyllä 130 miljoonan investoinnit ja summa piti saada lähemmäs sataa miljoonaa. Investointeja karsimalla pyritään hillitsemään velkaantumisen vauhtia.
– Ensi vuonna kiinteistönmyyntiä näyttää olevan sen verran, ettei tarvitse ottaa lisää velkaa, Salmi sanoo.
Kokonaisinvestoinnit ovat tulevina vuosina noin 200 miljoonan euron paikkeilla.
– Kasvavassa kaupungissa karsiminen ei ole helppo tehtävä.
Yksi säästöleikkurin alle joutunut kohde on Pyynikin palloiluhalli. Vielä vuoden 2022 talousarviossa esitettiin perusparannusrahaa vuosille 2023–2024. Apulaispormestari Salmi kertoo, että peruskorjaus olisi maksanut 6,5 miljoonaa euroa.
– Tesomalle rakennettiin useampi vuosi sitten uusi halli kolmella kentällä ja se maksoi 7,5 miljoonaa.
Pyynikin palloiluhallia ei voi laajentaa, sillä vieressä on luonnonsuojelualue.
– Korjaamalla ei saada niin hyvää kuin tekemällä uusi.
Tulevan vuoden talousarvioehdotuksessa onkin esitetty, että Pyynikin palloiluhalli korvataan kokonaan uudella hallilla. Sille esitetään suunnittelurahaa vuodelle 2026 ja rakentamisrahaa vuosille 2027–2028. Vanhaa hallia on tarkoitus käyttää siihen asti, kunnes uusi halli saadaan. Sen jälkeen vanha halli Salmen mukaan todennäköisesti puretaan ja alue kaavoitetaan asumiskäyttöön.
Uuden hallin paikkaa ei ole vielä linjattu. Salmen oma suosikki on Särkänniemen mäki.
– Siinä on kaavassa liikuntahallille varaus ja se tukisi alueen kehitystä ympärivuotiseksi, Salmi sanoo.
– Sillä paikalla halli tukisi edelleen keskustan oppilaitosverkoston tarpeita, esimerkiksi Tredu on käyttänyt Pyynikin hallia. Jos uusi halli rakennetaan sivummalle, esimerkiksi Tenniskeskuksen viereen tai Hiedanrantaan, se ei palvele enää koulujen liikuntatunteja.
Yhtenä vaihtoehtona keskusteluissa on ollut myös Hakametsä. Salmi kuitenkin sanoo, että Hakametsän kehittämisen aikajänne on Pyynikin nykyisen hallin kannalta liian pitkä.
– Pyynikin halli alkaa olla elinkaarensa päässä. Jos sen pitäisi kestää vielä kymmenen vuotta, voi olla, että tulisi isompia ongelmia, jotka vaatisivat isompaa remonttia. Ylläpitoa voidaan tehdä, mutta isompaa investointia ei kannata, Salmi sanoo.
– Hakametsän pitää joka tapauksessa antaa salibandyn olosuhteisiin joku vastaus, kun purettiin halli toiselta puolelta tietä. Hakametsä ei pysty kaikkia lajeja hoitamaan.