Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko sähkökatkon aikana juoda? Saako käydä vessassa? Entä suihkussa? – Tampereen Vedeltä 4 tärkeää vedenkäyttöohjetta sähkökatkojen varalle

Tampereen Vesi muistuttaa, että huoltovarmuuskriittisenä toimijana vesihuolto pyritään pitämään sähköpulatilanteissakin sähkökatkojen ulkopuolella. Vaikka Tampereen Vesi on varautunut häiriötilanteisiin, vedenkäyttäjien on hyvä myös itse varautua sähkökatkoihin.

Kaikissa kotitalouksissa on hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen. Veden säilytykseen ja noutamiseen mahdollisista jakelupisteistä tarvitaan puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita.

Vedenjakelu toimii pääosin lyhyen sähkökatkon aikana, koska vesi virtaa vesitorneilta painovoimaisesti kiinteistöihin. Joillakin korkeilla alueilla veden painetta nostetaan erikseen paikallisella paineenkorottamolla. Vedenpaine voi olla alempi korkeissa paikoissa ja korkeissa kiinteistöissä, koska veden pumppaamiseen tarvitaan sähköä. Veden tulo ei lopu, mutta sitä tulee hanasta pienemmällä paineella.

Puhtaan hanaveden toimituksessa sähköä tarvitaan raakavedenotossa, veden käsittelyyn talousvedeksi ja veden pumppaamiseen vesijohtoverkostossa vedenkäyttäjille.

Vesijohtovettä on turvallista juoda lyhyen sähkökatkon aikanakin.

Jätevesi virtaa viemäreissä painovoimaisesti, mutta paikoitellen sitä täytyy pumpata eteenpäin kohti jätevedenpuhdistamoa. Sähkökatkon aikana jätevettä voidaan joutua johtamaan viemärin tai pumppaamon ylivuotona vesistöihin ja maastoon, koska pumput eivät toimi.

Ylivuotojen estämiseksi viemärin käyttöä, kuten suihkussa käyntiä, astian- ja pyykinpesua sekä wc:n huuhtelua, tulisi välttää.

Jätevedenpuhdistamoille virtaa sähkökatkon aikana vähemmän jätevettä kuin normaalisti, koska jäteveden pumppaus ei toimi. Painovoimainen viemäröinti toimii normaalisti. Jätevedenpuhdistuksen sähkösaanti pyritään turvaamaan lyhyiden sähkökatkojen aikana.

Jos sähkön säästötarve on merkittävä, myös jätevedenpuhdistamoiden sähköt voivat katketa ja puhdistustulos heikentyä.