Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biojätteen keräysvelvoite laajenee ensi vuonna – Pirkanmaan Jätehuolto ehdottaa biokimpan perustamista

Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee 1.9.2023 koskemaan kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, 10 000 asukkaan taajamissa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Vähintään viiden asunnon kiinteistöissä lajittelu on jo aloitettu.

10 000 asukkaan keskustaajamakartta löytyy osoitteesta pjhoy.fi/kotipiha. Kartasta voi osoitehaulla tarkistaa, kuuluuko koti tai mökki biojätteen keräyksen piiriin ensi syksynä.

– Lähetämme loppuvuonna aiheesta kirjeen alueen asukkaille, joilla ei tietojemme mukaan ole vielä biojätteen erilliskeräystä. Kotiin tulevassa kirjeessä on ohjeet biojätteen keräyksen aloittamiseen, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius tiedotteessa.

Kartan alueella sijaitsevien kiinteistöjen tulee lajitella biojätteet 1.9.2023 alkaen. Vaivattomimmin se onnistuu liittymällä biojätteen erilliskeräykseen eli perustamalla biokimppa naapurin kanssa tai tilaamalla oma biojäteastia.

– Biokimppa eli yhteinen biojäteastia naapurin kanssa on edullinen ja helppo vaihtoehto. Tuomme jäteastian maksutta kiinteistölle, tyhjennyskustannukset jaetaan osallistujien kesken ja lähetämme kaikille oman laskun, Rekonius kertoo.

Talviaikana (loka-huhtikuu) biojäteastian tyhjennysväli voi olla korkeintaan neljä viikkoa ja kesällä (touko-syyskuu) kaksi viikkoa. Kun biojätteen lajittelee erikseen, voi sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää jopa kahdeksaan viikkoon sopimalla siitä jäteyhtiön kanssa.

Vaihtoehtoisesti erilliskeräysvelvoitteen voi kuitata kompostoimalla. Kaikkien elintarvikebiojätettä kompostoivien tulee tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle vuoden 2022 loppuun mennessä.

Ilmoitus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, kaikissa Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakunnassa.

Kompostointi-ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos kompostoi vain puutarhajätettä tai kuivakäymäläjätettä. Jos aloittaa kompostoinnin ensi vuonna, siitä ehtii ilmoittaa myöhemmin. Ilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.

Kun biojäteastia tai komposti on hankittu, tärkeintä on, ettei se seiso tyhjänä pihalla.

– Lajittelusta on paljon hyötyä, sillä biojäte on erinomaista raaka-ainetta. Siitä tehdään Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua sekä ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.

Yhdestä kahden kilogramman biojätepussista tuotetaan kaasua neljän kilometrin ajoon henkilöautolla ja kasvatetaan rukiit 400-grammaiseen ruisleipään.

Syynä lajittelupalvelujen laajentamiselle on vuonna 2021 uudistunut jätelaki. Muutoksella pyritään edistämään EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamista – yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Ensi syksynä alkavalla keräyksellä halutaan edistää etenkin biojätteen lajittelua.