Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisperhe synnyttää ruokajätettä jopa 60 kiloa vuodessa – Uskoisitko, millainen kasvihuonepäästö syntyy hävikkiruoasta?

Tuoreen tutkimuksen mukaan kotitalouksien ruokahävikkiä syntyy Suomessa keskimäärin noin 25 kiloa ja elintarvikejätettä yhteensä 50–60 kiloa henkeä kohden vuodessa.

Tämä ilmenee Luonnonvarakeskuksen (Luke) ruokahävikin lajittelututkimuksesta, josta Luke kertoo tiedotteessaan.

Kotitalouksien ruokahävikki Suomessa vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä.

Lue lisää: Ruokahävikkiä voi pienentää myös ostamalla ravintoloiden ylijäämäannoksia – "Tilaamme ruokaa vähintään kerran viikossa"

Lihavalmisteilla on edelleen merkittävä osuus ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Kotitalouksien ruokahävikistä lihaa ja lihatuotteita oli tyypillisesti noin 10 prosenttia, mutta kokonaishävikin ilmastovaikutuksesta lihan osuus oli kaupungista riippuen 35–46 prosenttia.

Valmis- ja kotiruoan liha on toiseksi suurin ilmastovaikutusten aiheuttaja. Se osuus on noin 20–30 prosenttia alueesta riippuen.

Luke on tutkinut ensimmäistä kertaa kotitalouksien ruokahävikkiä ja sen hiilijalanjälkeä hyödyntäen elinkaariarviointilaskentaa.

Menetelmä on mahdollistanut aiempaa merkittävästi tarkempaa tietoa ruokahävikin ilmastovaikutuksista.

– On tärkeä pyrkiä minimoimaan kaikkea ruokahävikkiä. Erityinen huomio kannattaa kiinnittää lihatuotteiden ja -ruokien poisheittoon, vaikka se tuntuisikin määrällisesti pieneltä, tiivistää hiilijalanjälkilaskennasta vastannut Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri tiedotteessa,