Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkolakin pian saava superlahjakkuus Saga Vanninen, 19, tähtää huipulle uuden valmentajan opein – "En ole tolkuttoman kaukana kärjestä"

Pyrinnön seitsenottelija huomasi Münchenin EM-kilpailuissa, että ei ole tolkuttoman kaukana aikuisten kärjestä.

Kiva katsoa, kun lapset ovat innolla mukana ja on hauskaa, kommentoi Tampereen Pyrinnön seitsenottelija Saga Vanninen, joka osallistui urheilijakummin roolissa Tampereen Normaalikoululla pidettyyn Suomen Urheiluliiton ja Nestlén yleisurheilukerhoon.

19-vuotias Vanninen muistaa hyvin riemun, jota liikunta toi hänelle pikkulapsena eikä innostus ole mihinkään hävinnyt. Mukaan on tullut tavoitteellisuus urheilussa.

Vanninen voitti seitsenottelun nuorten MM-kultaa 2021 ja 2022 sekä nuorten EM-kultaa 2021. Tamperelaista on pidetty jo vuosia yhtenä kaikkien aikojen lahjakkaimmista suomalaisista yleisurheilijoista. Kansa odottaa menestystä myös aikuisissa.

– En koe sellaista paineita ja olen itsekin kovin kriittinen suorituksilleni, Vanninen kuittaa.

Hän osallistui viime kesänä ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin. Münchenin EM-kilpailuissa sijoitus oli kymmenes.

Matka Müncheniin ei tullut parhaaseen mahdolliseen saumaan, sillä Saga Vanninen tuli sinne suurin piirtein suoraan Kolumbiassa järjestetyistä nuorten maailmanmestaruuskisoista.

– EM-kisoissa näin konkreettisesti, mikä on taso suhteessa maanosan parhaisiin ja oikeastaan maailmankin huippuihin, sillä Euroopan taso tarkoittaa lähes samaa kuin maailman taso. En ole tolkuttoman kaukana kärjestä. Huomasin, että kyllä ne ovat otettavissa kiinni, Pyrinnön ottelija pohtii.

Vanninen ilmoitti syyskuussa, että hänen valmennussuhteensa Matti Liimataisen kanssa päättyy ja uusi valmentaja on Jesse Jokinen.

Jokinen, 34, on Suomen Urheiluliiton kymmenottelun lajivastaava.

Urheilija sanoo, että valmistautumisessa uuteen kauteen ei ole tehty jättimuutoksia. Suuret linjat pysyvät samoina kuin Liimataisenkin kanssa.

– Tunsin Jessen ihmisenä jo suhteellisen hyvin, koska hän on ollut nuorten arvokisareissuilla mukana. Lähtökohta on hyvä.

– Jesse oppii pikkuhiljaa tietää mikä treeni sopii minulle ja paljonko harjoittelua ylipäätään kestän, Saga Vanninen toteaa.

Juuri nyt on menossa peruskuntokausi. Harjoituksissa ei revitä tehoja irti, mutta treenataan määrällisesti paljon.

Harjoittelussa on keskitytty keskivartalohallintaan ja ehjänä pysymiseen.

– Keihäs on toistaiseksi ollut lihaskuntopiirin tapaisesti painopistelaji, mutta en varsinaisesti ole heittänyt keihästä. Korkeus lienee seuraava silloin, kun tulee aika hyppiä, sillä se takkuili viime kaudella, Vanninen kertoo.

Saga Vannisen elämä muuttuu pian melkoisesti. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 3,5 vuoden opiskelun jälkeen ja viettää lakkiaisiin joulukuussa.

– Koulu rytmitti elämän aikataulua melkoisesti. Nyt voi vapaammin suunnitella harjoitteluaikoja ja palautumiseen jää enemmän aikaa, Vanninen iloitsee.

Seitsenottelija kertoo tajunneensa viimeistään tänä vuonna, että ei ole syytä itkuun, jos kilpailussa menee yksi laji enemmän tai vähemmän pieleen.

– Aina ei voi mennä homma ihan nappiin. Perustuloskin voi riittää hyviin ottelupisteisiin. Jos tekisin ennätyksen joka lajissa joka kerta, tämä olisi jo liian helppoa, ensi kaudella etenkin Espoossa pidettäviin nuorten EM-kisoihin tähtäävä Saga Vanninen naurahtaa.