Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten tekemien rikosten määrä kasvanut räjähdysmäisesti Tampereen naapurikunnissa – Poliisi: Väkivalta ja sen ihannointi lisääntynyt

Nuorten tekemien rikosten ja erityisesti rikoksiin syyllistyneiden 15–20-vuotiaiden määrä on noussut räjähdysmäisesti, kertoo Sisä-Suomen poliisilatioksen Nokain Sisä-Suomen poliisilaitoksella Nokian poliisiaseman tutkintaryhmissä. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessa.

Rikosten skaala vaihtelee näpistyksistä törkeisiin väkivaltarikoksiin, vahingonteoista huumausainerikoksiin sekä erilaisiin liikennerikoksiin ja liikennejuopumuksiin.

Poliisin mukaan rikokset ja häiriökäyttäytyminen ovat lisääntynyt myös alle 15-vuotiaiden keskuudessa. Sama havainto on tehty myös kunnissa. Kuntien sidosryhmistä on kantautunut poliisille viestejä muun muassa oppilaitoksissa lisääntyneestä väkivallasta ja sen ihannoinnista sekä ilkivallasta.

– Kouluissa ja vapaa-ajalla on törmätty siihen, että jopa 3–4-luokkalaiset käyvät niin sanottua vape-kauppaa, eli myyvät sähkötupakkaa, poliisi kertoo tiedotteessa.

Kouluajan ulkopuolella muun muassa nuorisotiloilla ja koulujen pihoilla on ollut toistuvasti järjestyshäiriöitä.

– Kuntien nuorisopalvelut ovat hämillään ja huolissaan lyhyessä ajassa tapahtuneesta lasten ja nuorten käyttäytymisen ja käytöksen muutoksesta; käytös on hyvin röyhkeää ja aggressiivista eikä aikuisia tai toisen omaisuutta kunnioiteta, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Poliisille on ilmoitettu Nokialla erityisesti Nokianvirran koulun pihassa tapahtuvasta nuorison häiritsevästä käyttäytymisestä iltaisin. Koulujen pihoilla nuoriso on muun muassa metelöinyt häiritsevästi, uhkaillut väkivallalla ja syyllistynyt vahingontekoihin rikkomalla toisten omaisuutta ja sotkemalla paikkoja. Poliisille on tullut tietoon myös koulun pihassa tapahtuneita pahoinpitelyjä.

Mopoilla ajelu ja metelöinti on häirinnyt myös alueen asukkaita, jotka ovat ilmoittaneet asiasta hätäkeskukseen. Poliisilla on ollut muun muassa Nokianvirran koululle kesäkuun 2022 alusta tähän päivään mennessä lähes 20 tehtävää, joista suurin osa on koskenut häiritsevää meteliä tai käytöstä. Nämä tehtävät ovat sijoittuneet pääsääntöisesti viikonloppuiltoihin.

– Poliisi on poistanut Nokialla, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa koulujen pihoista parhaimmillaan kymmeniä häiritsevästi käyttäytyviä nuoria, toteaa komisario Ari Aro tiedotteessa.

– Nuorten kokoontumisessa ei sinänsä ole mitään pahaa ja se on aivan normaalia nuorten elämään kuuluvaa kanssakäymäistä, mutta valitettavasti pieni, mutta sitäkin näkyvämpi osa nuorisosta pilaa hyvän asian syyllistymällä häiriköintiin tai jopa rikoksiin,. Myös erilaisten päihteiden käyttö on usein syynä häiritsevään käyttäytymiseen.

15–20-vuotiaiden tekemiin rikoksiin ja rikosten tekijöiden lukumäärän hurja kasvuun on havahduttu myös Nokian poliisiaseman tutkintaryhmissä. Nokian poliisiaseman kaksi tutkintaryhmää suorittavat esitutkintaa Nokian, Ylöjärven ja Pirkkalan alueella tapahtuneissa rikoksissa, joista 15–20-vuotiaiden tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on huomattava. Kahdella identtisellä tarkastelujaksolla vuosina 2021 ja 2022 jokaisen edellä mainitun kunnan alueella 15–20-vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärä on noussut.

Vuonna 2021 tammikuun ensimmäisen ja lokakuun 20. päivän välillä 15–20-vuotiaita rikoksesta epäiltyjä oli Nokialla 35, Ylöjärvellä 40 ja Pirkkalassa 45. Pirkkalassa näistä 20 oli törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia, jotka liittyivät mopomiitteihin.

Vuonna 2022 samalla ajanjaksolla rikoksesta epäiltyjä oli Nokialla 80, Ylöjärvellä 72 ja Pirkkalassa 71. Pirkkalassa mopomiitteihin liittyviä törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia oli näistä 14.

Etenkin alle 18-vuotiaiden tekemät rikokset ovat poliisia työllistäviä. Alle 18-vuotiaat rikoksesta epäillyt tulee lähtökohtaisesti kuulustella henkilökohtaisesti huoltajan ja sosiaaliviranomaisen ollessa läsnä kuulustelussa eikä esimerkiksi puhelinkuulustelujen suorittaminen ole aina mahdollista. Esitutkintalain mukaan alle 18-vuotiaan ollessa epäiltynä rikoksesta tai alle 15-vuotiaana tekemästään rikollisesta teosta esitutkinta on toimitettava kiireellisesti.

– Omassa tutkintaryhmässäni on tälläkin hetkellä useita alle 18-vuotiaiden tekemäksi epäiltyä rikosta tutkittavana. Esitutkintalain mukaan nämä jutut on tutkittava kiireellisesti, mikä tarkoittaa sitä, että monet muut tutkittavat jutut jäävät tutkittavaksi myöhemmälle ajankohdalle. Mikäli kehityssuunta on näin raju, niin en uskalla edes ajatella sitä, kuinka tutkijat selviävät nykyisillä resursseilla tulevista vuosista, toteaa rikoskomisario Panu Rautio tiedotteessa.

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa siitä, missä menee hyväksyttävän ja ei hyväksyttävän käytöksen rajat. Poliisi muistuttaa tiedotteessa myös vahingonkorvausvastuusta, joka koskee myös alle 15-vuotiaita lapsia.