Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainassa kaivataan nyt yhtä avustustavaraa yli muiden – Operaatio Timo lähtee matkaan vielä kerran, vaikka rahaa puuttuu tuhansia

Ukrainalaisia auttava Operaatio Timo lähtee ensi viikolla Ukrainaan 25:nnelle reissulleen. Se on toistaiseksi viimeinen, kertoo Timo Kangastie.

– Avustuksia ei ole tullut riittävästi. Bussi ei kulje ilman polttoainetta ja laivaliput ovat kalliita.

Matkabudjetista uupuu Kangastien mukaan vielä muutama tuhat euroa.

– Tarvitsisimme rahaa myös siihen, että saisimme avustusbussin korjattua. Se on tälläkin hetkellä korjaamolla. Siihenkin menee 6 500 euroa.

Kangastie on kuitenkin vakuuttunut, että matka kohti Ukrainaa voi alkaa 4. marraskuuta. Avustustavaraa on jo tarpeeksi.

– Kaikki, mitä olemme sinne vieneet, lähtee välittömästi sisäiseen jakoon. Sitä viedään, mitä sillä hetkellä tarvitaan, Kangastie kertoo.

Ensimmäinen reissu oli opettelua, meni vähän niin kuin kaikki pieleen.

Tällä hetkellä Ukrainassa tarvitaan yhtä tavaraa ylitse muiden: aggregaatteja.

– Eri joukko-osastoilta on alkanut tulla viestejä, että sähköt alkavat hävitä eikä tarvikkeita pysty lataamaan. He tarvitsevat kuitenkin virtaa esimerkiksi droneille. Nämä menevät sotilaskäyttöön, että pystyvät turvaamaan puolustuksen paikoissa, joissa sähköt menevät, Timo Kangastie kertoo.

Vaikka kotimaassakin puhutaan talvella uhkaavista sähkökatkoista, suomalaiset ovat lahjoittaneet aggregaatteja Timo Kangastien mukaan runsaasti. Niitä tosin mahtuisi kyytiin vielä lisääkin.

– Pystyisimme viemään ehkä 100 kappaletta. Tavaraa tulee kyytiin paljon muutakin.

Talvea vasten avustusbussin varustuksessa korostuvat aggregaattien lisäksi myös lämpimät vaatteet, erityisesti lämpimät aluskerrastot.

Operaatio Timo on 24 reissullaan vienyt Ukrainaan bussilasteittain avustustavaraa ja tuonut paluukyydissä pakolaisia.

– Ensimmäinen reissu oli opettelua, meni vähän niin kuin kaikki pieleen. Siitä hoksasimme virheet, jotka pitää korjata, ja sen jälkeen on mennyt hyvin, Timo Kangastie kertoo.

– 2 250 ihmistä olemme tuoneet ja yli 125 000 kilometriä olen istunut bussin kyydissä.

2 250

Operaatio Timo on Timo Kangastien mukaan tuonut Ukrainasta Suomeen 2 250 pakolaista.

Tällä hetkellä avustusrahaa on Kangastien mukaan helpompi kerätä kuin kesällä, jolloin sodassa oli menossa rauhallisempi vaihe.

– Nyt kun alkoivat taas pommit paukkua, huomasi auttamisenhalun taas kasvavan. Ihmiset tajuavat, että siellä ammutaan syyttömiä. On järkyttävää, mitä siellä tapahtuu.

Kiivaampi sotatilanne on vaikuttanut myös auttajien itsensä toimintaan: bussi pysähtyy aivan rajan tuntumaan, kun he aiemmin ajoivat syvemmälle Ukrainaan.

– Jos jatkuvasti käy syvällä, jossain vaiheessa tuurikin loppuu, Timo Kangastie toteaa.