Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä on koivuklapimotin kattohinta? Klapikauppiaat Tampereella: "Satanen on sellainen" – Nyt tuore puukin ostetaan jo oman talon seinustalle kuivumaan

Suurin osa Tampereen seudun polttopuukauppiaista on jo myynyt talven klapivarastonsa.

Kuivan koivuklapin löytäminen takkaan täksi talveksi alkaa olla jo sattuman kauppaa, ellei niitä ole vielä pinossa omassa liiterissä.

Tampereen seudun klapikauppiailta kuiva polttopuu alkaa olla jo lopussa. Useimmat perinteisistä isoista toimittajistakin on myynyt kuivatut puunsa jo ennen ensi lumia.

– Syksy on ollut aivan poikkeuksellinen. Olen yrittänyt saada ainakin vanhoille asiakkaille puita, mutta oma tuotanto koivuklapeja on jo myyty. Nyt odotan myyntiin alihankintaklapeja pohjoisesta, kertoo Timo Kauppila Hämeenkyrön Kauppilan tilalta.

– Meillä oli myynnissä kuivaa puuta enemmän kuin koskaan, mutta kuivat koivuklapit loppuivat jo syyskuussa. Esimerkiksi elokuussa tuli kymmeniä soittoja päivässä, sanoo Tauno Ilomäki Ilomäen Puukaupasta Pälkäneeltä.

Tamperelaisen Tulenrako Oy:n Sami Kolvangilla kuivaa koivuklapia oli vielä loppuviikolla myynnissä 92 euron irtikuutiohintaan.

– Sillä hinnalla mennään niin kauan, kun tavaraa riittää. Tällaista menekkiä ei ole aiemmin ollut.

Elokuussa tuli kymmeniä soittoja päivässä.

Lokakuussa irtokuutio kuivaa 33-senttistä koivuklapia on maksanut Pirkanmaalla tyypillisesti 80–90 euroa, jos sellaista on sattunut jostain vielä löytämään.

Ilomäki lupaa kuivaa puuta myyntiin vasta keväällä, Tulenraossa seuraavan talven puita myydään loppukesästä eteenpäin, kun tämän vuoden varanto on myyty.

Kauppila ei uskalla vielä kertoa hintaa marraskuussa myyntiin tuleville koivuklapeille. Muualta ostetun puun hinta kasvaa kauppiaallekin ja myös kuljettaminen on polttoainekustannusten takia kallosta.

– Niiden puiden hinta selviää minullekin siinä vaiheessa, kun ne ovat pihassa, huokaa Kauppila.

Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat olleet suurimmillaan jopa 120 euroa kuutiolta. Vaikka kysyntä on yhä hurja, pirkanmaalaiskolmikon mukaan 100 euron päällä on ilmiselvä hinnan kipuraja irtokuutiolle koivupilkettä.

– Katto tulee vastaa. Satanen on sellainen, sanoo Kolvanki.

Moni arvioi nyt puun hintaa sen polttamisen tuottaman lämpöenergian kautta, vaikka laskelmiin liittyy monia muuttujia. Motivan mukaan irtokuutio polttopuuta tuottaa noin 900 kilowattituntia energiaa. Jos irtokuutio puuta maksaa sata euroa, niin puuta polttamalla säästöä tulee silloin kun sähkön hinta on 12 senttiä kilowattitunnilta tai enemmän.

Kuivan puun loppuminen ei ole lopettanut klapikauppaa. Myös tuore klapi käy kaupaksi, kun varastoja täydennetään. Myös tuoreen 33-senttisen koivupilkkeen hinnat ovat olleet 50–60 euron tietämillä.

– Kauppoja tehdessä olen moneen kertaa korostanut, että tuoretta puuta ei voi tänä talvena polttaa. Tulevaisuuteen halutaan silti varautua jo hyvissä ajoin, sanoo Ilmomäki.

Kauppilan ja Ilomäen mukaan klapikuution hintaa esimerkiksi syksyllä 2023 on mahdotonta ennakoida.

– Tämän syksyn pohjalta ei voi tehdä johtopäätöksiä tulevasta. Eiköhän sähkön hintakin aikaa myöten tasaannu.