Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tutkimus: Edes PCR-testi ei aina paljasta koronaa – Näin pärjäsi kotitesti

Eri koronatestien luotettavuus vaihtelee selvästi, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Edes viralliset RT-PCR-testit eivät paljasta koronavirustartuntaa täysin aukottomasti.

– Testaamamme pika-antigeenitestit, jonka tyyppisiä myös kotitestit ovat, tunnistavat puolestaan noin 80–83 prosenttia RT-PCR-testin löytämistä tautitapauksista, kertoo tiedotteessa tutkimuksen tekijä, lääketieteen lisensiaatti Maarit Ahava Helsingin yliopistosta.

Koronaluvut nousevat taas, mutta Husin ylilääkäri Asko Järvinen ei ole huolissaan – Tässä syyt

Ahava muistuttaakin, että negatiiviseen kotitestiin ei voi täysin luottaa. Siksi tiheä uudelleentestaus on usein tarpeen.

Ahavan mukaan uudentyyppinen antigeenitesti on kuitenkin lähes yhtä herkkä kuin RT-PCR-testi. Uusi antigeenitesti tutkii koronan antigeenejä seeruminäytteestä.

– Tämä testimenetelmä on tosin niin uusi, ettei se ole vielä laajamittaisesti käytössä.

RT-PCR-testin epäonnistuminen voi Ahavan mukaan johtua esimerkiksi siitä, että näytteenotto ei ole onnistunut hyvin tai että näytteenotto on ajoittunut hetkeen, jolloin viruksen eritys on vielä hyvin vähäistä.

Ahava selvitti väitöstyössään myös vakavien bakteeri-infektioiden yleisyyttä sairaalassa hoidetuilla koronapotilailla. Veriviljelypositiivisia ja mikrobiologisesti varmennettuja keuhkokuumeita todettiin vain 6,8 prosentilla potilaista.

– Tuloksella on merkitystä antibioottihoitoa harkitessa ja se voi rohkaista antibioottihoidosta pidättäytymiseen.

Näin voidaan hänen mukaansa osaltaan taistella kasvavaa antibioottiresistenssiä vastaan.

– Antibioottiresistenssi on myös pandemia, ja sitä pidetään yhtenä vakavimmista maailmanlaajuisista terveysuhista. Kaikki keinot sen hillitsemiseksi ovat tarpeen, mukaan lukien harkittu ja hyvin kohdennettu antibioottien käyttö, Ahava painottaa tiedotteessa.