Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varoitti pöllönmuotoisista huumetableteista Tampereella – Nyt selvisi, mitä ne sisälsivät

Kaduilla liikkuu huumausaineita, joiden todellinen sisältö on eri kuin myyntitilanteessa on väitetty, selviää A-klinikkasäätiön Kadulta labraan -tutkimushankkeesta. Siinä ihmiset voivat tuoda huumaisaineiden jäämiä sisältäviä näytteitä tutkijoille sekä kuulemaan laboratoriotulokset.

Kadulta labraan -tutkimushanke kestää huhtikuuhun 2024 ja sitä rahoittaa Koneen säätiö. Jäämien kerääminen aloitettiin kuluvan vuoden huhtikuussa ja syyskuun puoleen väliin mennessä tutkimukseen oli tuotu 61 näytettä. Keskiviikkona julkaistu ensimmäinen väliraportti osoittaa, että yleisimmin tutkimukseen tuodut näytteet oli myyty amfetamiinina, MDMA:na, alpratsolaamina tai ketamiinina.

Yksi esimerkki on Tampereelta, jossa poliisi varoitti elokuussa vaaleanharmaista pöllönmuotoisista ekstaasitableteista, joiden koostumus oli poliisille tuntematon.

Varoituksen jälkeen eräs henkilö toi tutkimukseen jäämän kuvailun mukaisesta tabletista, jotta sisällön voisi selvittää. Laboratoriossa havaittiin psykoaktiivisena aineena ainoastaan ekstaasin vaikuttavaa ainetta MDMA:ta.