Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ellottava ilmiö yleistyy taloyhtiöissä – Maksaja on pääsääntöisesti taloyhtiö tai vuokraisäntä, kun todellista vastuullista on vaikea saada nalkkiin

Tuholaiset leviävät nopeasti asunnosta toiseen, joten korvausvastuun langettaminen osakkaalle on vaikeaa.

Lutikat asettuvat taloksi. Yhden osakkaan ikävästä tuliaisesta tulee koko taloyhtiön riesa. Kuka korvaa vahingot ja tuhohyönteisten hävittämisen? Kiinteistövakuuttamisen asiantuntija Anssi Varpen mukaan vastuullisen ja korvausvelvollisen osoittaminen ei ole yksinkertaista.

Jos asukas kertoo avoimesti, että lutikat ovat peräisin hänen matkaltaan, vastuu siirtyy periaatteessa asukkaalle.

– Koska vastuu on asukkaalla, hänen kotivakuutuksensa ei korvaa hänelle itselleen aiheutuneita kustannuksia. Kotivakuutuksen vastuuvakuutus voi kuitenkin tietyin ehdoin korvata muille asukkaille aiheutunutta vahinkoa, If-vakuutusyhtiössä työskentelevä Varpe toteaa.

Ongelmana on usein se, ettei lutikoiden alkuperää saada selville.

– Eihän lutikoista lähdetä ottamaan näytteitä, jotka paljastaisivat niiden alkuperän. Sellainen ei ole realismia, Varpe lisää.

lähdetä ottamaan näytteitä.

Taloyhtiöiden vakuutus eli kiinteistövakuutus ei Varpen mukaan tavallisesti korvaa tuhoeläinten tai -hyönteisten aiheuttamia vahinkoja.

– Tarjolla on erillinen vakuutustuote, jolla taloyhtiöt voivat varmistaa, etteivät mahdolliset tuholaistorjunnan kulut kuormita taloyhtiötä. Vakuutuksessa ei ole omavastuuta, joten sen käytön kynnys on matala.

Mitä sanoo laki? Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Pauliina Haapsaari vastaa, ettei laissa ole pykälää, joka määrittelisi tuholaistorjunnan korvausvastuut taloyhtiössä.

Jos lutikoita on vain yhdessä huoneistossa, niiden torjunta kuuluu huoneiston osakkaalle. Jos tuhohyöteisiä on jo useammassa huoneistossa, homma jää usein taloyhtiön vastuulle.

Nopea toiminta on joka tapauksessa yhtiön edun mukaista.

Vantaalla suurta määrää vuokrataloja hallinnoivan VAV:n asiakkuusjohtaja Lasse Käck kertoo, että tuholaistorjunnasta tulee yhtiölle vuosittain kymmenien tuhansien eurojen kulut.

– Viime vuosina suurin haitta ovat olleet luteet. Niiden torjunta menee pääsääntöisesti vuokranantajan maksettavaksi, koska luteet leviävät nopeasti useampaan asuntoon. On vaikea selvittää, missä ongelma oli ensimmäiseksi.

Varpe muistuttaa, että tuhoeläimistä kannattaa kertoa mahdollisimman pian. Hän kummastelee sitä, että edelleenkin jotkut ajattelevat lutikoiden olevan merkki epäsiisteydestä tai asunnon likaisuudesta.

– Luteita voi tulla vaikkapa liikematkailijan mukana New Yorkista. Siellä niitä on paljon.

Varpen lähipiirissä lutikoihin tutustuttiin, kun veljen perhe muutti tilapäiseen vuokra-asuntoon oman kotinsa valmistumista odottaessaan.