Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on Tampereen uusi arvoalue, neliöhinta yli 7400 euroa, kärjessä myös yllättäjä – Investoinnit nostavat Tampereella asuntojen arvoa eniten Suomessa

Uusin rakentuvien asuinalueiden neliöhinnat nousevat A-Insinöörien ennusteen mukaan tulevaisuudessa jopa ohi kaupunkien perinteisten arvoalueiden.

A-Insinööreissä selvitettiin 184 kaupunginosan arvonkehitys Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa vuoteen 2040 asti.

Ennuste perustuu Cityfier-mallinnukseen, joka huomioi nykyisen rakenteen ja hintakehityksen lisäksi aluetta koskevat kaavasuunnitelmat eli muun muassa joukkoliikenneinvestoinnit sekä julkiset ja yksityiset palvelut.

Arvokkaimmat asuinalueet sijaitsevat vuonna 2040 edelleen Helsingissä, mutta vertailun kovin keskimääräinen asuntojen reaalinen hintojennousu nähdään ennusteen mukaan Tampereella (+ 21 %).

– Nykyisessä turbulenssissa, epävarmassa markkinatilanteessa jako pitkällä tähtäimellä haluttujen asuntojen ja sijaintien ja vähemmän haluttujen kohteiden välillä korostuu, kaupunkikehitysjohtaja Jukka Kettunen A-Insinööreistä toteaa tiedotteessa.

Tampereella paras reaalinen arvonkehitys (+ 112 %) tullaan ennusteen mukaan näkemään Hiedanrannassa. Entiselle teollisuusalueelle Näsijärven rannalle rakentuu parhaillaan uusi asuinalue 20 000–25 000 asukkaalle. Ennustettu keskineliöhinta vuonna 2040 on 7 429 euroa.

– Hiedanranta on tasapainoisen, kestävän aluerakentamisen hanke, ja nyt näyttää siltä, että kaupunginosasta on kehittymässä Tampereen arvostetuin, tietyssä mielessä Tampereen Riviera, Kettunen mainitsee.

Huomionarvoinen Tampereella on myös Messukylän alue, missä reaalihintojen ennakoidaan nousevan nykyisestä + 69 %, etenkin kaavaillun lähijuna-aseman siivittämänä vuonna 2035. Siellä keskineliöhinta vuonna 2040 on 5 737 euroa

– Messukylässä on merkittävää ns. brownfield-potentiaalia. Alueella on nyt teollisuutta ja varastoja eli kehitettävää tonttivarantoa on, Kettunen sanoo.

Kehittyvien alueiden ykkönen on viime vuoden analyysin tavoin Espoon Finnoo-Eestinmalmi, missä asuntojen keskihinta tulee ennusteen mukaan yli kaksinkertaistumaan vuoteen 2040 mennessä (+ 124 %) – enemmän kuin missään muussa tutkitussa kaupunginosassa. Vuoden 2040 ennustetulla keskineliöhinnalla Finnoo nousee jo Espoon arvokkaimmaksi asuinalueeksi ohi Tapiolan.