Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Krooninen mahasairaus vei lempääläläisen köksänopettajan työkyvyttömyyseläkkeelle vähän yli 30-vuotiaana – Nyt Villen, 44, pitsaöljy palkittiin Vuoden Luomutuotteena

Lempääläläinen kotitalousopettaja alkoi kehittää mausteöljyjä työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kovasti pohdin, mitä sitä elämässä voisi tehdä sairastamisen lomassa. Näin kuvailee lempääläläinen Ville Pulkkinen, joka joutui kymmenisen vuotta sitten jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle.

44-vuotias Pulkkinen on työskennellyt aiemmin musiikinopettajana ja kotitalousopettajana.

– Minulla on synnynnäinen mahasairaus ja oli vähän hankalaa, kun jouduin aika paljon olemaan pois töistä, välillä sairaalassa, välillä kotona, Pulkkinen kertoo.

Pulkkinen on tehnyt kotitalousopettajan sijaisuuksia, mutta jotain muuta piti keksiä.

– Ruoka ja kotitalous ovat aina olleet ykkösjuttuja meikäläiselle, Pulkkinen sanoo.

Hän lähti kehittämään menetelmää, jolla tehdään mausteöljyjä.

– Perinteisesti yrttiöljyt on tehty niin, että on laitettu yritit uuttumaan öljyyn ja jätetty. Itse käytän prosessissa eri asteisia öljyjä. Huomasin, että yrteistä irtoaa eri lailla makuja eri asteisissa öljyissä. Esimerkiksi tietystä yrtistä irtoaa tietyt maut 150-asteisessa öljyssä ja aivan eri maut jossain toisessa asteessa.

Ruoka ja kotitalous ovat olleet ykkösjuttuja.

Vuosi sitten Pulkkinen pisti pystyyn yrityksen, Lemmon Luomun. Valikoimassa on tällä hetkellä kolme erilaista öljyä. Yhtenä olennaisena osana piti olla valkosipulin, mutta useista yrityksistä huolimatta valkosipuliöljystä ei tullut tasalaatuista.

– Yritin vaikka mitä lajeja eri maista ja luulin jo, että nyt on löytynyt hyvä valkosipuliöljy. Joihinkin eriin tuli mystisesti vähän ummehtunut sivumaku.

– Sen seurauksena minulla on aika paljon ylimääräistä valkosipuliöljyä, jota käytän moottorisahan teräketjuöljynä, Pulkkinen nauraa.

Pulkkisella on kuitenkin suunnitteilla jo uusiakin tuotteita.

– Ensi vuonna tulee melko varmasti vahvempi chiliöljy, sitten 50-50 oliiviöljy-rypsiöljysekoitus ja sitten joko grillaus- tai savuöljy, jota nyt kehittelen.

Lemmon Luomun pitsaöljy palkittiin vastikään Vuoden luomutuotteena kuluttajasarjassa.

– Lähdin yrttiöljyä kehittämään ja otin mukaan pitsassa käytettyjä mausteita. Öljy maistui vahvasti pitsalle ja vaikka vähensin pitsassa käytettyjä mausteita, mausta tulee mieleen pitsa ja siksi nimi pitsaöljy, Pulkkinen kertoo.

– Ehkä yllättäen tärkein käyttökohde on ollut einesten ja valmiin ruoan maustaminen. Moni asiakas on kertonut, että öljy on tuonut vaihtelua arkeen ja ihana, kun voi pistää nuudelinötkötyksen sekaan.

Pulkkinen itse on käyttänyt pitsaöljyä suolaisten taikinoiden maustamiseen.

– Meillä oli kesäkahvila ja laitoin pitsaöljyä esimerkiksi piirakkapohjiin.

Pulkkinen käyttää öljyissään pohjana Alavuden öljypuristamon öljyä.

– Testasin oikeastaan kaikki luomuöljyt ennen kuin lähdin tähän. Alavuden öljy oli ylivoimaisesti paras.

Öljyt saavat makunsa Lempäälässä. Parhaillaan etsinnässä on uusi tuotantotila, sillä tällä hetkellä Lemmon Luomu toimii väliaikaistiloissa.

– Minulla on uuni työmaakopissa. Siellä ei juuri muuta pysty tekemään, niin yhdessä varastossa on öljyt ja yhdessä pullot ja yhdessä valmistusvälineet. Uudet työtilat on saatava ennen pakkasta, koska öljyt eivät mahdu meille sisälle lämpimään.