Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on eduskuntavaalien tulos, mutta missä Marin on ehdolla? – "Puoluejohtajan pitää ajatella koko puoluetta..."

Hallitus ei välttämättä pysy kasassa vaaleihin asti, povaa politiikan asiantuntija.

Terve, Pertti, pitkästä aikaa. Kurotaan muutaman kuukauden tauko kiinni. Mutta mistä aloitetaan?

– Otapa kynää ja paperia esille, kerron eduskuntavaalien tuloksen, jos ne käytäisiin nyt. Uusimpien gallupien mukaan kokoomus saa 54 paikkaa, demarit 40, perussuomalaiset 38 paikkaa, keskusta 22, vihreät 17, vasemmistoliitto 15 paikkaa, rkp 10 paikkaa, kristilliset 3 ja liike nyt 1 paikka.

Mitäs tuosta paikkajaosta esille nostaisit?

– Keskustan paikka isona puolueena on nyt oikeasti liipaisimella. Viime vaaleissa se menetti 18 paikkaa ja nyt gallupien mukaan menisi taas 9. Perussuomalaiset ja yhteiskunnan muutos ovat suurimmat syyt.

Onko sillä jotain tehtävissä pitkällä tai lyhyellä tähtäimellä?

– No, keskustaa on pidetty auringonlaskun puolueena jo vuosikymmenet ja aina se on pompannut uudelleen esiin. Keskusta on politiikan mestari ja voi olla, ettei hallituskaan pysy kasassa loppuun asti. On hyvä muistaa Sipilän manööveri neljä vuotta sitten.

Keskusta on politiikan mestari.

Kokoomuksen paikkamäärä on tämän hetken gallupien toteutuessa kasvamassa 16 paikalla. Mitä tämä tarkoittaa?

– Ainakin sitä, että siellä on nyt tilaa uusille kasvoille.

Pieni paikkamäärän menetys olisi tulossa myös vihreille ja perussuomalaisille, joiden piti olla tulevaisuuden puolueita. Kumpikin on ollut viime kuukausina melko näkymätön.

– Kriisien keskellä poliittista tilaa on ollut melko vähän. Perussuomalaiset ottavat varmasti ruotsidemokraattien vaalimenestyksestä kaiken riemun irti lähikuukausina.

Sitten suurimman hallitusvastuun kantanut SDP, joka on menettämässä suurimman puolueen paikkansa...

– Mutta demarien gallupkannatus on ollut jatkuvasti parempi kuin tulos viime eduskuntavaaleissa. Pääministeripuolueelta suoritusta voi pitää hyvänä.

Muodostetaanpa sitten Suomelle hallitus.

– Porvaripohja kokoomus ja perussuomalaiset jäänevät hieman enemmistöstä. Keskusta tuskin hallitukseen enää lähtee ja ei varmaan RKP:kään perussuolamaisten kanssa.. Sinipunamalli kokoomus, SDP ja vihreät kuulostaisi matemaattisesti ihan toimintakykyiseltä pohjalta. Nuo ovat lähtökohdat.

Jälkimmäinen kombinaatio tarkoittaisi normaalin ministeripaikkajaon perusteella pääministeriksi Petteri Orpoa ja valtiovarainministeriksi Sanna Marinia.

– Tämä on mielenkiintoista nähdä. Marin voisi toki valita jonkin muun kuin valtiovarainministerin salkun. Puheenjohtajan pitää olla sitoutunut hallitukseen. Myös hallituskumppanit edellyttävät varmasti tätä.

Millä korvalla olet kuunnellut spekulaatioita pääministerin vaalipiirivalinnasta?

– Puoluejohtajan pitää tietysti ajatella koko puoluetta. Ihan puhtaasti vaalimatematiikan kannalta hänen kannattaisi tietysti mennä tietysti Uudellemaalle. Se on suurin vaalipiiri, jossa on eniten voitettavaa. Helsingissä on edessä kova kilpailu vahvojen vihreiden ja vasemmiston naisten kanssa. Toisaalta Tampereella Marinin lähtö ei välttämättä veisi paikkaa, mutta kasvumahdollisuudet todennäköisesti menisivät.