Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Valogalleria palaa – Nyt muumikuvitukset valloittavat Tampereen keskustan rakennukset

Tampereen Valoviikkojen perinteinen Valogalleria esittelee tänä syksynä ja talvena Tove Janssonin alkuperäiskuvituksia Muumit ja talven taika -näyttelyssään 28.10.2022 alkaen.

Vuonna 1957 valmistuneeseen Taikatalvi-romaaniin perustuvat 14 kuvitusta ja yksi animaatio levittäytyvät valoteoksina rakennusten seinille Keskustorin ja Hämeenpuiston välillä.

Tarinassa Muumipeikko kohtaa ensi kertaa talven ja oppii selviytymään uudesta tilanteesta. Näyttely on Tampereen taidemuseon tuottama ja se juhlistaa Muumimuseon 5-vuotista taivalta.

Valogallerian muumiteokset mukailevat kronologisessa järjestyksessä Taikatalven tarinaa. Muumilaaksossa muumit nukkuvat yleensä talvisin, mutta Muumipeikko on herännyt yksin hiljaisessa Muumitalossa.

Valogallerian ensimmäisessä kuvituksessa hän yrittää turhaan herättää sikeässä unessa olevaa Muumimammaa. Muumipeikko menee ulos ja näkee ensi kertaa elämässään lunta. Alkaa tutustuminen kylmyyteen ja talven ihmeisiin.

Hän tapaa tarjottimella mäkeä laskevan Pikku Myyn ja tutustuu ensi kertaa Tuutikkiin, joka istuu lumilyhdyn valossa filosofoiden ja revontulia katsellen. Muumipeikko kokeilee hiihtämistä, viettää yhdessä Tuutikin, Pikku Myyn ja uimahuoneen näkymättömien päästäisten kanssa keskitalven juhlaa ja polttaa kokkoa.

Lopulta koittaa kevät ja elämä palaa entisiin uomiinsa. Muumipeikko iloitsee muumiperheen heräämisestä ja omasta rohkeudestaan kohdata talven haasteet. Taikatalvi on kehityskertomus, joka kuvaa kasvamista ja itsenäistymistä lapsuudenperheestä.

Muumimuseo järjestää näyttelyyn maksuttomia, opastettuja koko perheen kävelykierroksia. Kierroksia on torstaisin tämän vuoden puolella 3.11., 24.11. ja 29.12. sekä ensi vuonna 5.1. ja 26.1. Matkaan lähdetään aina kello 18 Hallituskadun ja Näsilinnankadun kulmasta ja kierros päättyy Puutarhakadulle kaupungin virastotalon nurkille noin kello 19.

Valogalleria 2022 – Muumit ja talven taika 28.10.2022–12.3.2023.