Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin seurakuntavaalikonetta on täytetty – Selvästi yli puolet Tampereen ehdokkaista hyväksyy samaa suokupuolta olevien kirkollisen vihkimisen

Tamperelaisten seurakuntavaaliehdokkaiden mielestä seurakuntien pitäisi panostaa erityisesti heikompiosaisten auttamiseen, nuoriin ja oikeudenmukaisuuden edistämiseen yhteiskunnassa.

Nämä kolme seurakuntien tehtävää nousivat tärkeimmiksi, kun seurakuntavaaliehdokkaat valitsivat vaalikoneessa seurakuntien toiminnan tärkeimpiä kohteita. Vaalikoneen kysymyksiin tamperelaisehdokkaista vastasi 85 prosenttia ehdokkaista eli 149 henkilöä.

Tampereen seurakunnat tiedotti ehdokkaiden vaalikonevastauksista maanantaina.

Seurakuntavaaliehdokkaiden mielestä seurakunnan pitäisi panostaa erityisesti heikompiosaisten auttamiseen (62 % vastanneista), nuoriin (58 %) ja oikeudenmukaisuuden edistämiseen yhteiskunnassa (42 %), kun he saivat valita kolme itselleen tärkeintä seurakuntien toiminnan painopistettä.

Peräti 86 prosenttia tamperelaisista ehdokkaista pitää seurakuntien ruoka-apua niin tärkeänä, että se pitää turvata, vaikka se olisi jostain muusta pois.

Seurakunnan auttamistyön resurssien kohdentamisessa ehdokkaat nostavat tärkeimmiksi yksinäisten ja sairaiden auttamisen, perheiden tukemisen kriiseissä sekä sielunhoidon ja keskusteluavun.

Vaalikoneessa puntaroidaan myös ratkaisuja seurakuntien taloudellisiin haasteisiin. Ehdokkaiden selkeä enemmistö (82 %) kannattaa tiloista luopumista henkilöstöstä karsimisen sijaan, jos seurakunnan talous heikkenee. Jos seurakuntien tiloista luovutaan, reilut 80 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista katsoo, että kirkkotilojen käyttöä tulisi monipuolistaa.

Noin puolet ehdokkaista (48 %) on valmis nostamaan kirkollisveroa, jos seurakuntien taloustilanne heikkenee.

Myös kustannusten siirtämistä asiakasmaksuihin kannattaa puolet ehdokkaista, jos esim. seurakuntien hautausmaiden, kiinteistöjen ja leirien kustannukset nousevat.

Vaalikoneessa kysyttiin myös ehdokkaiden näkemyksiä ajankohtaisiin asioihin. Selvästi yli puolet vaalikoneeseen vastanneista tamperelaisehdokkaista (61 %) kannattaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä, mikä on 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Vajaalla 9 prosentilla ehdokkaista ei ole asiasta selkeää mielipidettä.

Ehdokkaiden mielipiteet asiasta jakautuvat Tampereen eri seurakunnissa. Vaalikonevastausten perusteella Messukylän seurakunnassa tasa-arvoisen kirkkovihkimisen kannalla on 48 prosenttia ehdokkaista ja Eteläisessä 53 prosenttia. Samaa sukupuolta olevien parien kirkkovihkimiset hyväksyy Harjun seurakunnassa 61 prosenttia vastaajista ja Tuomiokirkkoseurakunnassa 69 prosenttia vastaajista.

Vaalikoneessa kysyttiin myös ehdokkaiden henkilökohtaisesta suhteesta kirkkoon ja uskoon. Tamperelaisten ehdokkaiden vastauksissa kaksi tärkeintä syytä kuulua kirkkoon olivat uskon kokeminen tärkeäksi ja lähimmäisenrakkaus ja kirkon arvot.

Evankelisluterilaisen kirkon valtakunnalliset seurakuntavaalit järjestetään 20. marraskuuta, ennakkoäänestys on 8.–12. marraskuuta. Tampereella valitaan edustajat seurakuntaneuvostoihin ja seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon. Tampereella ehdokkaista äänestetään Eteläisessä seurakunnassa, Harjun seurakunnassa, Messukylän seurakunnassa ja Tuomiokirkkoseurakunnassa. Tampereen ruotsalaisessa seurakunnassa ehdokkaita on yhtä paljon kuin paikkoja, joten äänestystä ei tarvita.