Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronatartuntojen määrä nousussa Pirkanmaalla – "Todennäköistä, että tautitapaukset loppusyksyä kohden nousevat"

Laboratoriovarmistetut koronavirustapaukset ovat Pirkanmaalla hienoisessa nousussa. Mitään kovin suurta nousua ei kuitenkaan vielä ole näkyvissä.

– Laboratoriossa tehtyjä diagnooseja on noin viidesosa siitä, mitä oli keväällä, sanoo Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Syrjäsen mukaan tautitapaukset ovat todennäköisesti loppusyksyä kohden nousemassa. Sairaalassa koronatartuntojen määrä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi merkittävästi näy. Taysissa ei ole tällä hetkellä yhtään tehohoitoa tarvitsevaa koronapotilasta. Syrjäsen mukaan koko Suomessakaan tehohoidossa ei ole kuin yksittäisiä koronapotilaita.

– Viimeisin tieto on 12 koko Suomessa ja heistä suurin osa on tehohoidossa ihan muista syistä kuin koronan takia.

Sairaalahoidossa Taysissa on parikymmentä koronapotilasta. Syrjänen huomauttaa, että heistä selvästi yli puolet on sairaalassa aivan eri tyyppisen taudin takia kuin mitä nähtiin ennen rokotuksia.

– He ovat iäkkäitä ja heillä on yleistilan laskua, kuten ikäihmisillä on infektioiden seurauksena. Samanlaisia potilaita on myös terveyskeskussairaaloissa, mutta alle 20 tällä hetkellä.

Koronan aiheuttamia viruskeuhkokuumeita on Pirkanmaalla Syrjäsen mukaan tällä hetkellä vain yksittäisillä ihmisillä.

– Ne potilaat ovat joko täysin rokottamattomia riskiryhmään kuuluvia tai vaikeasti immuunipuutteisia eli heillä on sairaus tai hoito, joka vaikuttaa puolustuskykyyn kaikkia infektioita vastaan ja myös rokotusten tehoon.

Virallisia koronatestejä tehdään Fimlabissa tällä hetkellä noin 1500 viikossa. Määrä on pysynyt melko samana jo pitkään, kasvua on ollut noin sadan testin verran verrattuna edellisviikkoon. Virallisten testilukujen perusteella ei kuitenkaan voi päätellä sitä, paljonko koronaa tällä hetkellä on liikkeeellä.

– Nämä ovat vain jäävuoren huippu. Monet tekevät kotitestin ja jäävät sen perusteella kotiin.

Koronaviruksen määrää mitataan myös jätevesistä. Viinikanlahden jätevedenpumppaamolla määrä on pysynyt melko tasaisena.

– Virus ei ole hävinnyt eikä tule häviämään. On todennäköistä, että jätevesien virusmäärät nousevat talvea kohti mennessä.

Tällä hetkellä koronaviruksen valtavariantti on valtakunnallisesti omikronin alavariantti BA.5.

– Omikronin alavariantteja varmasti tulee uusiakin, mutta jos se pysyy tällaisena kuin kohta vuoden on ollut, niin tämän kanssahan me pärjäämme. Omikron tekee lievempää tautia kuin alkuperäinen ja sitä seuranneet variantit deltaan saakka. Ne olivat vaikeampaa tautia tekeviä virusvariantteja, Syrjänen sanoo.

– On virukselle luonteenomaista, että se muuttuu ja virusten kannalta on erinomaista muuttua herkästi tarttuvaksi, mutta lievää tautia tekeväksi. Siihen virukset pyrkivät. Viruksen muuntumistakin tärkeämpää covid19-taudin lievenemisessä on kuitenkin koronarokotukset.

Lähiviikkoina on alkamassa sekä influenssa- että koronarokotuskierros yli 65-vuotiaille ja niille, jotka ovat koronan riskiryhmässä.

– On hyvin toivottavaa, että he hakevat rokotteensa. Sillä päästäisiin ainakin talvikauden yli, joka on omiaan lisäämään tartunnan riskiäkin, Syrjänen sanoo.

– Me tiedämme, ettei rokote suojaa kovin pitkään tartunnalta ja lievältä taudilta, mutta se suojaa toistuvasti otettuna vaikealta koronakeuhkokuumeelta varsin pitkään.

Syrjänen kertoo, että Pirkanmaallakin on iäkkäitäkin, jotka eivät ole hakeneet vielä yhtään koronarokotetta. Heille on tähän mennessä ollut tarjolla neljä rokotusannosta ja kaikille vaikeasti immuunipuuteisille jo viisi rokotusannosta.

– Nyt koronarokotus tulee yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa, joka on varmaan tuttu asia. Ilmaisen influenssarokotteen kunnista saavien ryhmä on sama kuin koronarokotteeseen oikeutettujen. Tämä ryhmä saa nyt koronarokotuksen riippumatta siitä montako rokotusta tai sairastettua tautia on jo takana.