Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Katso kuvat | Uudessa Ysäri-näyttelyssä voi kokeilla puhelinkoppia, katsella Jyrkiä ja muistella Mekaks-lehteä

Ihmiset lahjoittivat paljon tavaroita Werstaan uuteen näyttelyyn.

Tampereen Työväenmuseo Werstaan uuden Ysäri-näyttelyn ensimmäinen esine lienee alle parikymppisten vieraiden mielestä näyttelyn kummallisin.

Markoilla toimivaa puhelinkoppia saa kokeilla ja puhelinluetteloa voi selailla. Vanhemmat ihmiset opastanevat tarvittaessa nuorempia.

– Yleisöpuhelimia oli Suomessa vielä 1990-luvun puolivälissä yli 25 000, mutta 2000-luvun alussa enää alle 9 000, näyttelypäällikkö Anne Lahtinen kertoo.

Kopin vieressä on 1990-luvun matkapuhelimia, joita ihmiset lahjoittivat näyttelyyn hyvin paljon.

Yleisö onkin päässyt osallistumaan näyttelyn tekemiseen poikkeuksellisen laajasti. Yli sata ihmistä lahjoitti 1990-luvun esineitä ja kuvia näyttelyä varten.

Lahjoitetut esineet kuvaavat etenkin arjen muutosta ysärillä. Lankapuhelin vaihtui kännykkään ja internet tuli useimpien ulottuville.

1990-luvun lelut, postimyyntiluettelot ja muodikkaat vaatteet nappiverkkareista vyölaukkuihin kertovat puolestaan kulutuksen kasvusta ja vapaa-ajasta. Nuorison elämää kuvaavat myös aikakauden musiikki ja elokuvat. Paikalle tuodussa televisiossa pyörii Jyrki-ohjelma ja Apulannan video.

Näyttelyssä on esillä myös museoiden ja arkistojen aineistoja ajan yhteiskunnallisista tapahtumista. Esillä on muun muassa valokuvia EU-jäsenyyden kynnykseltä sekä viimeiseksi jäänyt markkasarja, haastattelu turkistarhaiskuista ja sateenkaarikansan tasa-arvopyrkimyksistä kertovia esineitä sekä muistoja.

Murrostorstain mielenosoitus marraskuussa 1993 ja rakennusliike Hakan lipun laskeminen konkurssipäivänä kertovat ysärin lamasta: työttömiä oli enimmillään puoli miljoonaa. Lamatuskaa sentään helpottivat kotiviini, karaoke ja ensimmäinen jääkiekon miesten MM-kulta vuonna 1995.

Ysäri-näyttelyyn kuuluu myös oheisohjelmaa. Werstaalla on 28. lokakuuta Ysäri-disko, 5. marraskuuta pidetään Ysärimiitti ja 17. marraskuuta alkaa teemailtojen sarja. Ensimmäisenä aiheena on viestintä tekstareista irkkaukseen.

Näyttely on avoinna Werstaalla 8.10.2023 saakka.