Ihmiset lahjoittivat paljon tavaroita Werstaan uuteen näyttelyyn.
Tampereen Työväenmuseo Werstaan uuden Ysäri-näyttelyn ensimmäinen esine lienee alle parikymppisten vieraiden mielestä näyttelyn kummallisin.
Markoilla toimivaa puhelinkoppia saa kokeilla ja puhelinluetteloa voi selailla. Vanhemmat ihmiset opastanevat tarvittaessa nuorempia.
– Yleisöpuhelimia oli Suomessa vielä 1990-luvun puolivälissä yli 25 000, mutta 2000-luvun alussa enää alle 9 000, näyttelypäällikkö Anne Lahtinen kertoo.
Kopin vieressä on 1990-luvun matkapuhelimia, joita ihmiset lahjoittivat näyttelyyn hyvin paljon.
Yleisö onkin päässyt osallistumaan näyttelyn tekemiseen poikkeuksellisen laajasti. Yli sata ihmistä lahjoitti 1990-luvun esineitä ja kuvia näyttelyä varten.
Lahjoitetut esineet kuvaavat etenkin arjen muutosta ysärillä. Lankapuhelin vaihtui kännykkään ja internet tuli useimpien ulottuville.
1990-luvun lelut, postimyyntiluettelot ja muodikkaat vaatteet nappiverkkareista vyölaukkuihin kertovat puolestaan kulutuksen kasvusta ja vapaa-ajasta. Nuorison elämää kuvaavat myös aikakauden musiikki ja elokuvat. Paikalle tuodussa televisiossa pyörii Jyrki-ohjelma ja Apulannan video.
Näyttelyssä on esillä myös museoiden ja arkistojen aineistoja ajan yhteiskunnallisista tapahtumista. Esillä on muun muassa valokuvia EU-jäsenyyden kynnykseltä sekä viimeiseksi jäänyt markkasarja, haastattelu turkistarhaiskuista ja sateenkaarikansan tasa-arvopyrkimyksistä kertovia esineitä sekä muistoja.
Murrostorstain mielenosoitus marraskuussa 1993 ja rakennusliike Hakan lipun laskeminen konkurssipäivänä kertovat ysärin lamasta: työttömiä oli enimmillään puoli miljoonaa. Lamatuskaa sentään helpottivat kotiviini, karaoke ja ensimmäinen jääkiekon miesten MM-kulta vuonna 1995.
Ysäri-näyttelyyn kuuluu myös oheisohjelmaa. Werstaalla on 28. lokakuuta Ysäri-disko, 5. marraskuuta pidetään Ysärimiitti ja 17. marraskuuta alkaa teemailtojen sarja. Ensimmäisenä aiheena on viestintä tekstareista irkkaukseen.
Näyttely on avoinna Werstaalla 8.10.2023 saakka.