Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpula voi johtaa normaalia suurempiin vedenpinnan vaihteluihin talvella Tampereen järvillä

Mahdollinen sähköpula voi näkyä tulevana talvena myös Pirkanmaan säännöstellyillä järvillä vedenkorkeuden totuttua suurempana vaihteluna sekä järvien vedenpinnan laskuna, ennakoi Pirkanmaan ELY-keskys.

Vedenkorkeuden muutoksien avulla voidaan siirtää vesivoiman tuotantoa niihin hetkiin, jolloin sähköntarve on suurin.

Alueen suurimmat vesivoimalaitokset sijaitsevat Pirkanmaan keskeisten säännösteltyjen järvien välillä sekä Kokemäenjoen varrella. Kunkin vesivoimalaitoksen omistaja päättää juoksutuksista, ja juoksutusten sekä vedenkorkeuksien tulee noudattaa voimassa olevia lupaehtoja.

ELY-keskusten tehtävänä on valvoa näiden lupaehtojen toteutumista, minkä lisäksi ELY-keskukset sovittavat yhteen vesistöalueen tulvien uhkaa ehkäiseviä toimenpiteitä.

Pirkanmaan suurimpien säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat tällä hetkellä tavanomaisia, kun niitä verrataan ajankohdan keskimääräisiin. Säännösteltyihin järviin kuuluvat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi ja Kyrösjärvi sekä Rautavesi ja Kulovesi. Viimeistään marraskuussa alkaa näillä järvillä varautuminen talvitulviin.

Viime vuosina on Kokemäenjoella koettu useita vaikeitakin talvitulvia, jotka ovat seurausta hyyteen vettä padottavasta vaikutuksesta.

– Hyyde on vedessä kulkeutuvaa jäähyhmää, joka muodostuu kovalla pakkasella veden virtauksen ollessa suuri. Hyydettä voi kertyä pohjakiviin tai rakenteisiin muodostaen jääpadon, joka estää veden vapaata virtaamista, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta tiedotteessa.

Pienentämällä säännösteltyjen järvien juoksutuksia jokeen alkaa muodostua jääkansi, joka ehkäisee hyyteen muodostumista. Jään alla vesi voi virrata vapaammin.

– Mikäli lähiviikkoina tulee runsaampia sateita, lisätään juoksutuksia säännöstellyistä järvistä. Näin järvissä saadaan säilytettyä varastotilavuutta, ja siten talvisessa hyydetilanteessa on mahdollisuus pienentää juoksutusta. Kyseessä on siis varautumiskeino tulevaan talveen, selittää vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta tiedotteessa.

Yleisesti ajankohtainen vesitilanne Pirkanmaalla on keskimääräistä vähävetisempi, vaikka viime aikoina on esiintynyt jonkin verran sateita. Suurissa luonnontilaisissa järvissä vedenpinnat ovat laskeneet kesän jäljiltä keskimääräistä alemmaksi eivätkä viime viikkojen sateet ole vielä vaikuttaneet merkittävästi.