Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tonttivuokriin uudistus Tampereella: vuokran tarkistus 20 vuoden välein, mutta porrastetusti – Tätä uusi malli tarkoittaa

Tampereen kaupunki uudistaa vuokraamiensa asuntotonttien vuokrasopimusehtoja.

1. tammikuuta 2023 ja sen jälkeen päättyviin uusittaviin asuntotonttien maanvuokrasopimuksiin lisätään ehto vuokran tarkistamisesta.

Ehdon mukaan vuokran perusteena oleva tontin pääoma-arvo tarkistetaan vuokra-aikana 20 vuoden ja 40 vuoden kohdalla Pirkanmaan asuntohintaindeksillä.

Uudistetut vuokrasopimusehdot hyväksyttiin asunto- ja kiinteistölautakunnassa keskiviikkona.

Uusittu maanvuokrasopimus tehdään aiemman 50 vuoden sijasta 60 vuodeksi, koska pääoma-arvo päivitetään 20 vuoden välein.

Uusien ehtojen mukaan asuntotonttien maanvuokrasopimusten uusimisen yhteydessä vuokrankorotus voidaan porrastaa, mikäli valtiontukisäännökset sallivat sen. Uusi maanvuokra tulee voimaan asteittain.

Ensimmäisenä vuonna vuokrasta peritään 60 prosenttia, toisena vuonna 80 prosenttia ja kolmantena vuonna sekä siitä eteenpäin 100 prosenttia. Porrastettu maanvuokra on määrältään vähintään se, mikä se oli ennen sopimuksen uusimista.

Maanvuokran porrastus myönnetään vain niille vuokralaisille, jotka eivät ilmoituksensa mukaan toimi markkinoilla. Jos on epäselvää, onko vuokralainen kilpailutilanteessa markkinoilla toimiva taho, porrastus voidaan myöntää vain huomioimalla EU:n valtiontukisäännökset (de minimis -tuki).

Vuokralainen on velvollinen maksamaan kaupungille käyvän vuokran ja perityn vuokran välisen erotuksen takautuvasti, mikäli ilmenee, että vuokralainen on kilpailutilanteessa markkinoilla toimiva taho tai takaisinperintään on jokin muu valtiontukisäännöksistä johtuva syy.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa asunto- ja maapolitiikan linjaukset vuosille 2022–2025. Linjausten mukaan vuokrankorotus porrastetaan asuntotonttien maanvuokrasopimusten uusimisen yhteydessä.