Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkanmaan yritysbarometri: Tunnelmat laskeneet enemmän kuin luvut – "Yrityksiä huolestuttavat erityisesti kannattavuushaasteet ja geopoliittinen epävarmuus"

Geopoliittinen epävarmuus ja kohoavat kustannukset huolestuttavat yrityksiä, kertoo tänään julkistettu Pirkanmaan yritysbarometri.

Kyselyn mukaan vuosi 2022 on ollut yrityksille pääosin hyvä, mutta odotukset ovat heikentyneet edellisen, viime kevättä ja kesää koskeneen kyselyn jälkeen.

– Perusmittaristo liikevaihdon, henkilöstön ja investointien osalta näyttää vielä positiiviselta. Sen sijaan tunnelmia kuvaavat mittarit ovat heikentyneet. Jo kolmannes vastaajista kuvaa toimialansa tunnelmaa pessimistiseksi. Yrityksiä huolestuttavat erityisesti kannattavuushaasteet ja geopoliittinen epävarmuus, eivätkä pitkään jatkuneet ongelmat osaavan työvoiman saatavuudessa ole kadonneet mihinkään, Tampereen kauppakamarin johtaja Markus Sjölund tulkitsee tuloksia tiedotteessa.

Liikevaihdon kasvuun uskoo edelleen 61 prosenttia vastaajista. Kasvun jatkumiseen tulevalla puolivuotisjaksolla uskoo 44 prosenttia vastaajista ja supistumiseen 19 prosenttia. Vielä toukokuun kyselyssä supistumiseen uskoi ainoastaan 12 prosenttia vastaajista.

Henkilöstömäärä on edellistä kyselyä suurempi 42 prosentilla vastaajista. Kuuden seuraavan kuukauden aikana suurin osa vastaajista eli 51 prosentttia uskoi määrän säilyvän ennallaan. Kasvua odottaa 35 prosenttia ja pienenemiseen uskoi 14,2 prosenttia vastaajista.

Tampereen kauppakamari tekee jäsenyrityksilleen kaksi kertaa vuodessa barometrikyselyn liikevaihdon, henkilöstön, investointien ja viennin tilasta sekä odotuksista seuraavan puolen vuoden aikajänteellä.