Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkanmaan taloudessa on tehty isoja plussia – "Suuri kysymysmerkki, kuinka yritysten kannattavuus kehittyy"

Talouden elpyminen jatkui Pirkanmaalla tammi-kesäkuussa, kertoo tänään julkistettu Pirkanmaan talouskatsaus.

Metsäteollisuutta lukuun ottamatta kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi Pirkanmaalla tammi-kesäkuussa 2022.

Pirkanmaan kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 10,6 prosenttia tammi-kesäkuussa 2022 verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2021.

Eniten liikevaihto kasvoi majoitus- ja ravitsemisalalla, jolla kasvua kertyi 50,1 prosenttia huomattavasti enemmän koronan painamaan edellisvuoteen verrattuna. Liikevaihto supistui ainoastaan metsäteollisuuden toimialoilla, joilla liikevaihto laski 3,9 prosenttia.

Teollisuuden toimialoilla nähtiin tammi-kesäkuussa 2022 vauhdikasta kasvua. Esimerkiksi kumi- ja muovituoteteollisuuden liikevaihto kasvoi 20,3 prosenttia. Teknologiateollisuudessa kasvu oli 16,3 prosenttia. Teollisuustoimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 11,4 prosenttia ja vientiliikevaihto 10,7 prosenttia. Rakentamisen liikevaihto ylsi 10,5 prosentin kasvuun.

Asiantuntijapalveluissa liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 12,5 prosenttia ja tukku- ja vähittäiskaupassa 5,6 prosenttia. Informaatio- ja viestintätoimialan liikevaihto kasvoi 10,7 prosenttia ja toimialan sisällä olevan tietojenkäsittelypalveluiden liikevaihto kasvoi 11 prosenttia.

– Kun kustannukset kohoavat ja vertailuajankohtana oli vielä koronavuosi 2021, on luonnollista, että liikevaihdot kasvavat. Lukujen valossa tilanne on toistaiseksi hyvä. Myöskään viennissä ei ole nähty suurta pudotusta Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta huolimatta, summaa tilannetta johtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarista tiedotteessa.

– Vaikka toimialojen liikevaihtoluvut ovatkin kasvussa, on suuri kysymysmerkki, kuinka yritysten kannattavuus kehittyy, kun kustannukset kohoavat ja kuluttajien ostovoiman ennustetaan tästä heikentyvän, Sjölund sanoo.

Vuonna 2021 Pirkanmaan toimialojen liikevaihto kasvoi kaikilla toimialoilla. Maakunnan kokonaisliikevaihto oli noin 38,6 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen oli 10,3 prosenttia. Vuoden ensimmäinen neljännes oli vielä heikko, mutta kasvu kiihtyi vuoden kahdella viimeisellä neljänneksellä koronarajoitusten hellittäessä.