Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä sairaus riehuu nyt koirien keskuudessa – infektio leviää Suomessa nopeasti

Suomalaisissa koirapuistoissa, koiratapahtumissa leviää parhaillaan kennelyskä. Ilmiöstä kertoo eläinlääkäriketju Evidensia tiedotteessaan.

Eläinlääketieteen tohtori, virologian dosentti Sophie Escutenaire Omaeläinklinikka Eirasta arvioi, että tavallisimmin paikalliset kennelyskäepidemiat ajoittuvat alkusyksyyn ja talveen. Toisinaan vielä keväälläkin tulee piikki tartunnoissa.

Koirien kennelyskä tarttuu pisaratartuntana koiralta toiselle, toisinaan myös esimerkiksi ruoka- ja juoma-astioiden tai ihmisten välityksellä. Eläinlääkärit muistuttavat vuosittaisen rokotuksen tärkeydestä, sillä laaja rokotussuoja on paras keino ehkäistä vakavia tautimuotoja ja laajempien kennelyskäepidemioiden syntymistä.

Kennelyskä on yleisnimitys kaikille koirien tarttuville hengitystiesairauksille eli tautia aiheuttavat useat eri bakteerit ja virukset. Tavallisimpia oireita ovat yskä ja kakominen. Voimakas yskä voi saada koiran myös oksentamaan.

Escutenaire haluaa muistuttaa koiranomistajia siitä, että hengitystieoireita ei kannata jättää huomioimatta. Lievistä oireista ei tarvitse huolestua, mutta oireiden jatkuessa pidemmän aikaa koira kannattaa viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Vakavien oireiden ilmetessä eläinlääkäriin on lähdettävä heti.

– Olen törmännyt tapauksiin, joissa koiralla on kennelyskä, joka on edennyt jo keuhkokuumeeksi asti. Kennelyskän vähäisten oireiden takia ei tietenkään tarvitse heti lähteä eläinlääkäriin, mutta tilannetta kannattaa seurata herkästi. Varsinkin, jos koiralla on todettuna myös jokin muu sairaus, Escutenaire sanoo tiedotteessa.