Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen asuntomarkkinoilla käänne: nämä kadonneet asuntokaupan käsitteet tekivät pikapaluun – Tällaiset asunnot käyvät silti yhä kaupaksi

Asuntomarkkinoiden nopea hiljentyminen näkyy myös Tampereella, kertoo Aito Säästöpankki.

Uutta kotia etsivät ovat nyt aiempaa varovaisempia tarjousten jättämisen ja ostopäätösten suhteen. Tarjonnan määrä on kasvanut keväästä, mikä on myös pidentänyt asuntojen myyntiaikoja.

Muuttovalmiille ja energiatehokkaille asunnoille riittää edelleen kysyntää ja niistä tehdään kauppoja koko ajan.

– Asuntokauppoja tehdään Tampereella edelleen koko ajan kuluttajien lisääntyneestä varovaisuudesta ja talouden lukuisista epävarmuustekijöistä huolimatta. Myös loppuvuoden osalta markkinanäkymät ovat varsin hyvät, kertoo Sp-Koti Yrittäjä Jutta Saikkonen tiedotteessa.

Saikkosen mukaan tarjonnan määrän kasvun myötä uutta kotia etsivillä on nyt enemmän aikaa perehtyä kiinnostaviin kohteisiin ja harkita ostopäätöstä. Nyt pelataan varman päälle, turvataan omaa taloutta ja myydään vanha ensin pois.

– Tampereellakin asuntomarkkinoilla ollaan nyt palaamassa niin sanottuun normaaliin aikaan eli kahden asunnon loukkuun jäämisen riskiä ei haluta tässä markkina- ja maailmantilanteessa ottaa, sanoo Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen tiedotteessa.

Myös ehdolliset tarjoukset ovat jälleen yleistymässä. Vielä puoli vuotta sitten niitä oli turha jättää, kun asunnot myytiin niin nopeasti.

– Muuttovalmiit ja hyväkuntoiset asunnot käyvät hyvin kaupaksi. Ne kohteet, joiden kunnossapitoa ja korjauksia on laiminlyöty, korjausvelkaa on ehtinyt kertyä ja yleisilme on pihaa myöten epäsiisti, ovat nyt selvästi vaikeammin myytäviä. Näillä asioilla on valtava merkitys asunnon arvon kehitykseen ja myyntihintaan, korostaa Saikkonen.

Haverisen mukaan energiaremonttiin investoiminen, esimerkiksi aurinkopaneelien asentaminen katolle tai maalämpöön siirtyminen, on todella fiksua sekä asumiskustannuksia että asunnon jälleenmyyntiä, ajatellen.

– Sähkölämmitteisten talojen myynti on nyt haasteellista, kun energian ja sähkön hinnat hipovat taivaita. Se, että taloissa on omia tulisijoja tai myyjä on valmiiksi selvittänyt energiaremontin hintoja, helpottavat merkittävästi myyntiä. Maalämpö on tämän hetken kuumin myyntivaltti erityisesti pientaloissa ja omakotitaloissa, kertoo Saikkonen.