Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen Musa -palkinto meni Yöhön – "Muutama vuosi meni keikkojen osalta syystä jos toisestakin vähän ohi..."

Mikko Kangasjärvi sai vuoden 2022 Tamperelainen Musa -palkinnon.

Tamperelainen Musa -erikoispalkinnon vuonna 2022 voittanut Mikko Kangasjärvi vastaa puhelimeen Pieksämäeltä. Määränpäänä on Kuopio, jonne Suvi Teräsniskan Ihmisen poika -konserttikiertue saapui viime viikon perjantaina.

Kangasjärvi soittaa kiertueyhtyeessä pianoa ja koskettimia, joita hän soitti yhteensä yli 20 vuotta Yössä, jonka musiikkia Teräsniska kiertueellaan esittää.

– Muutama vuosi meni keikkojen osalta syystä jos toisestakin vähän ohi ja nyt onkin taas todella kiva päästä esittämään musiikkia yleisölle. Tämä tuntuu nautinnolliselta, Kangasjärvi kertoo kiertueesta, joka kestää 6. marraskuuta asti.

Tamperelainen Musa -erikoispalkinto on Kaupunkilehti Tamperelaisen ja Radio Musan vuosittain myöntämä tunnustuspalkinto paikalliselle musiikkialan ammattilaiselle.

Mikko Kangasjärven, 50, musiikkiammattilaisuus rakentuu useista erilaisista palasista. Hän on tuottaja, sovittaja, kapellimestari, pianisti, haitaristi, lauluntekijöiden kouluttaja sekä Beatles-asiantuntija. Kangasjärvi oli takavuosina järjestetyn Tampere Beatles Happeningin taiteellinen johtaja.

Kangasjärvi on yli 30 vuoden aikana ollut muusikkona, sovittajana, säveltäjänä tai tuottajana yli 200 eri äänitteellä.

Kangasjärven uusimpia visioita on Omabiisi.fi, joka on ajatus, jota hän on kehitellyt pitkään ja tavallaan vastaavaa tehnytkin, mutta nyt on tarkoitus tuotteistaa idea.

Kyseessä on musiikkituotannon ympärille rakentuva palvelu, jossa tarjotaan kaikki perinteiset levy-yhtiön palvelut, mutta ei välttämättä tehdä levytyssopimusta. Osapuolet eivät sitoudu mihinkään.

– Musiikin kentällä on paljon biisintekijöitä sekä artistiksi haluavia, jotka eivät tiedä miten he veisivät uraansa eteenpäin. Omabiisi.fi auttaa uran alussa. Kartoitan tilanteen ja katson mitä kukin henkilö tarvitsee. Se voi olla myös biisien julkaisemista ja promoamista, Kangasjärvi määrittelee.

Jokainen, joka on teknisesti riittävän taidokas, voi nykyään tehdä musiikkia koneellaan kotikellarissaan ja julkaistakin sitä. Siinä on hyviä ja huonoja puolia, sanoo Kangasjärvi.

– Jos ideoita, taitoa ja omaperäisyyttä riittää, musiikin tuottaminen ja julkaisu on suhteellisen helppoa. Se ei enää vaadi suuria rahasummia. Mutta jos tekee kaiken itse, prosessissa voi hämärtyä se, mikä on omaa ydinosaamista ja mihin voisi kenties tarvita toista näkökulmaa ja apua. On yhä olemassa portinvartijoita, laadunvalvojia, jotka kuitenkin sanelevat, mitkä artistit pääsevät esimerkiksi radiosoittoon, Kangasjärvi toteaa.

– Ilman ammattilaisapua musiikkia tekevällä on nykyään runsaasti julkaisuväyliä, mutta tarjontaakin on sitten ihan hirvittävän paljon. Siitä massasta pitäisi erottua jotenkin, Mikko Kangasjärvi sanoo ja muistuttaa, että vaikein puoli on yhä se, miten löytää kuulijat, oma yleisö, hän muistuttaa.