Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Joka viides suomalainen on pulassa, kun asuinkustannukset nousevat – "Ketään ei saa jättää yksin"

Elinkustannusten nousu vaikuttaa tai vaikuttaisi suomalaisten talouteen huomattavasti. Viidennes Kuluttajaliiton kyselyyn vastanneista arvioi oman kotitaloutensa pelivaran olevan tällä hetkellä nolla euroa elinkustannusten noustessa.

Kuluttajaliitto kysyi kuluttajilta, kuinka paljon kotitalouden kuukausittaiset menot voisivat nousta ilman, että kotitalous joutuu taloudelliseen ahdinkoon. Yksinhuoltajat ja yksinasuvat kertoivat muita useammin, että maksuvaraa kustannusten nousuun ei ole enää lainkaan.

– Kuluttajaliitto on erittäin huolissaan niistä kotitalouksista, joilla ei ole lainkaan tai hyvin pieni taloudellinen liikkumavara elinkustannusten noustessa, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

– Jo nyt esimerkiksi maksamattomat sähkölaskut näkyvät maksuhäiriömerkintöjen määrässä, Beurling-Pomoell jatkaa.

Kuluttajaliitto muistuttaa, että mikäli kuluttajalla ei ole varaa elämälle välttämättömiin perusasioihin, kuten ruokaan, lääkkeisiin tai lämmitykseen, on haettava välittömästi ulkopuolista apua.

– Yhteiskunnan on varmistettava, että kaikkien kuluttajien elämän perustarpeet. Ketään ei saa jättää yksin.