Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alueellinen jatehuoltolautakunta: Jätemaksuhinnat nousevat ensi vuonna – Tässä muutama esimerkki, miten ne kurittavat kukkaroasi

Jätemaksuihin on tulossa korotuksia energian ja polttoaineiden hinnan nousun vuoksi. Jätteen kuljetuskustannukset nousevat keskimäärin 12 prosenttia vuonna 2023.

17 pirkanmaalaisen kunnan alueellinen jätehuoltolautakunta on asettanut vuoden 2023 jätetaksaesitykset nähtäville 13.10.–11.11.2022 verkkosivulle www.tampere.fi/jatehuoltolautakunta ja toimialueen kuntiin.

Kohonneet jätteen kuljetus- ja käsittelykustannukset näkyvät jäteastioiden tyhjennyshintojen nousuna. Osassa kunnista joidenkin astiatyyppien hinnat voivat myös laskea hieman, sillä kilpailutukset ja urakkasopimukset sekä indeksikorotukset vaikuttavat hintoihin.

Esimerkiksi Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan ja Tampereen 140–660 litran sekajäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään astiakoosta riippuen 0,30 – 0,61 euron hinnan korotusta per astiatyhjennys. Myös 140–660 litran biojäteastioiden tyhjennyshintoihin esitetään pääosin korotuksia koko toimialueelle, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Seka- ja biojätteen syväkeräysastioiden tyhjennyshinnat nousevat osassa ja laskevat osassa kunnista.

Pakkausjätteiden tyhjennyshintoihin on myös tulossa kauttaaltaan korotuksia energian hinnan nousun vuoksi. Lisäksi kuljetusten määrät lisääntyvät kierrätettävien jätteiden laajenevan erilliskeräyksen vuoksi, mikä nostaa kustannuksia. Metallin ja lasin keräys ei ole enää maksutonta aiempaan tapaan niillä kiinteistöillä, joilla on biojätteen keräys.

Tyhjennyshinnaksi esimerkiksi 240 litran jäteastialle esitetään 7,37 euroa Tampereen kaupunkiseudun kunnissa ja 8,68 euroa muissa kunnissa. Pienmetallin ja lasin keräysastioita tyhjennetään kuitenkin harvoin, joten muutoksen kustannusvaikutukset jäävät kohtuullisiksi.

Muovipakkausten keräysastioiden tyhjennyshintoihin esitetään 5–7 prosentin korotuksia. Vastaavasti kartonkipakkausjätteen tyhjennyshinnat nousevat 3–13 prosenttia astian koosta riippuen. Korotus johtuu kuljetuskustannusten noususta, minkä lisäksi kierrätettävien jätteiden kuljetusmäärät ovat voimakkaassa nousussa.

Aluejätepisteen käyttäjien vuosimaksua esitetään nostettavaksi 8 prosenttia. Vakituisen asuinkiinteistön tai huoneiston vuosimaksu vuonna 2023 olisi 126,47 euroa, yksin asuvan 86,64 euroa ja vapaa-ajan asunnon 70,54 euroa

Jätekeskuksissa ei ole aiemmin peritty maksua peräkärryllisestä maatuvia puutarhajätteitä. Vuoden 2023 jätetaksassa niiden vastaanoton esitetään kuitenkin muuttuvan kokonaisuudessaan maksulliseksi. Maatuvan puutarhajätteen vastaanottomaksuksi enintään 2 kuution kuormille esitetään 5 euroa (alv 24 %). Puutarhajätteen jatkokäsittelyprosessi on muuttunut Koukkujärven biolaitoksen toiminnan alkaessa, mikä on nostanut kustannuksia.

Perusmaksua ei peritä erikseen, vaan se sisältyy jätemaksuihin. Jätemaksun perusmaksuosuutta esitetään korotettavaksi 9,8 prosenttia kohonneiden kustannusten vuoksi.

Jätehuoltolautakunnan toimialue kattaa Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan (entisen Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnat. Pirkanmaan Jätehuolto Oy vastaa jätehuollon käytännön järjestämisestä eli tarjoaa kuntalaisille jätehuoltopalvelut Nokian lietekuljetuksia lukuun ottamatta.

Nähtäville tulevat jätetaksan lisäksi erikseen sako- ja umpikaivolietteiden ja Vuoreksen putkikeräysjärjestelmän taksat. Nähtävillä olon jälkeen taksat hyväksytään jätehuoltolautakunnassa joulukuussa. Kunnan julkisoikeudellisella jätemaksulla katetaan kuntien lakisääteisen jätehuollon järjestämisestä aiheutuvat kulut.