Tampereen taidemuseossa avautui tänään kaksi näyttelyä. Museon ylemmissä kerroksissa Siveltimen voima – Kultakaudelta nykytaiteeseen esittelee suomalaista ekspressionismia ja vapaata maalauksellista taidetta.
Aiemmin harvoin esillä olleet teokset on lainattu Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kokoelmista. Museon pohjakerroksessa on esillä Dimensio ry:n juhlanäyttely Valoa ja virtaa.
Siveltimen voima -näyttelyssä edetään kultakauden ekspressiivisistä, patrioottisista maisemista ja Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-kaudesta 1910–1920-lukujen marraskuulaisten taiteeseen, Helene Schjerfbeckin sisäisiä maailmoja luotaavaan modernismiin, Ellen Thesleffin uraauurtavaan ekspressionismiin, 1960-luvun informalismiin sekä 1980-luvun uusekspressionismiin.
Näyttelyn taiteilijoita ovat edellä mainittujen lisäksi myös muun muassa Fanny Churberg, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Pekka Halonen, Yrjö Saarinen, Eva Törnvall-Collin, Esko Tirronen, Teemu Saukkonen, Leena Luostarinen, Anna Retulainen ja Henry Wuorila-Stenberg. Näyttelyn päättää katsaus nykymaalareihin, joiden tuotannossa vapaa maalauksellisuus elää eri muodoissaan.
Taidemuseon alakerrassa nähtävä Dimensio ry:n juhlanäyttely tuo pimeään vuodenaikaan valoa ja virtaa. Näyttely koostuu media- ja tilateoksista, maalauksista ja veistoksista. Valo ja liike toistuvat teoksissa keskeisinä aiheina samoin kuin vetoaminen eri aisteihin.
Dimension perinteiden mukaisesti tekniikka ja taide sekä ihmisen ja luonnon suhde liittyvät kiinteästi yhteen.
Näyttelyn taiteilijakaarti ulottuu Dimension perustajajäsenistä aina viime vuosina liittyneisiin nuoriin taiteilijoihin. Mukana ovat Ville Aalto, Timo Heino, Lars Holmström, Antti Immonen, Niklas Ingelius, Pekka Kaikkonen, Tuomo Klemi, Antti Maasalo, Kalle Mustonen, Anja Rahola, Anti-Ville Reinikainen, Kim Somervuori ja Barbara Tieaho. Näyttelyn teokset lähestyvät valon, liikkeen, teknologian ja luonnon teemoja eri keinoin.
Vuonna 1972 perustettu legendaarinen Dimensio-taiteilijaryhmä toimii edelleen aktiivisesti. Siihen on eri aikoina kuulunut kuvataiteilijoiden lisäksi muun muassa säveltäjiä, insinöörejä, elokuvantekijöitä ja arkkitehteja. Ryhmälle ominainen eri taiteenlajien luova yhdistely näkyy myös 50-vuotisjuhlanäyttelyn teoksissa.
Näyttelyt ovat esillä taidemuseossa 8.1.2023 saakka.