Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko alkuperäisen salmarin, joka vedettiin pikavauhdilla pois Alkoista? – Uusi näyttely esittelee ysärin alkoholierikoisuuksia

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella on avautunut Suomen ensimmäinen 1990-lukua käsittelevä museonäyttely Ysäri.

Näyttelyssä esitellään myös suomalaisen alkoholikulttuurin erikoisuuksia 1990-luvulta. Yksi niistä on salmiakkikossu, joka tuli Alkoihin vuonna 1993.

Juomasta tuli nopeasti nuorison suosikkijuoma, sillä siinä oli hintaan suhteutettuna runsaasti prosentteja lisäksi hieman karkkimainen maku.

Salmiakkikossun paha vaikutus nuorisoon aiheutti mittavan keskustelun eduskunnassakin. Kohun seurauksena "salmari" vedettiin pois markkinoilta muutaman myyntikuukauden jälkeen.

Salmiakkikossu palasi Alkon hyllyille 1990-luvun puolivälissä ja on tänä päivänäkin ravintoloiden suosittu snapsi. Werstaan Ysäri-näyttelyssä on esillä korkkaamaton salmaripullo 1990-luvulta.

Samassa vitriinissä on myös viulisti Linda Lampeniuksen nimikkosiideri, jota valmistettiin vuosina 1997–2000. Linda-siideristäkin syntyi lopulta kohu, sillä selvisi, että se ei ollutkaan siideriä vaan omenamehua ja spriitä.

Näyttelyssä muistellaan myös kotiviinin valmistamisen kulta-aikaa. 1990-luvun huippuvuosina suomalaiset tekivät kotiviiniä 14 miljoonaa litraa. Se oli vajaa neljännes kaikesta viininkulutuksesta.