Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian Pirkkalaistoria yritetään tuoda nykyaikaan – ensi kesänä tulossa uusi kahvikioski

Nokian Pirkkalaistorille on suunniteltu uutta kioskirakennusta ja kiinteää esiintymislavaa.

Nokian Pirkkalaistorin kehittäminen etenee. Pirkkalaistorin asemakaavaehdotus on parhaillaan nähtävillä.

– Kaavahanke johtuu siitä, että nykyinen kioski on rakennettu aikanaan poikkeusluvalla ja meidän torilla ei ollut lainkaan rakennusoikeutta, kertoo Nokian elinkeinojohtaja Tiina Laakkonen.

Nokian kaupungilla on suunnitelmissa rakentaa tulevaisuudessa Pirkkalaistorille esiintymislava ja myös kioskirakennusta pitää jossain vaiheessa laittaa. Kaavaehdotuksessa ei määritellä, mihin kioskirakennus ja esiintymislava tulevaisuudessa tulisivat.

– Kaavalla saadaan toteuttamisen vapautta, kun rakennusoikeus on liikuteltavissa.

Pirkkalaistorilla on tänä vuonna tehty pienempiä toimenpiteitä, joilla alueen ilmettä saadaan nykyaikaisemmaksi ja raikkaammaksi. Torin istutuksia ja reunakiveyksiä on uusittu ja tulossa on penkkejä sekä uusia valoja. Ensi kesäksi on ostettu myös uusia istutusaltaita.

Ensi kesänä torille on tulossa myös kahvikioski. Siirrettävää kioskirakennusta tehdään yhdessä Tredun kanssa.

– Jäätelökioskin rinnalle on useampana vuonna yritetty saada kahvikioskia. Kun näyttää, ettei vakituista kahvilanpitäjää ilmaannu, teemme itse kioskin ja kilpailutamme siihen kesäksi toimijan, Laakkonen kertoo.

Vaihtoehtona on myös ottaa nuorten kesäyrittäjäporukka kahvilaa pyörittämään.

– Saadaan torin kiinteää kesätarjontaa laajennettua, jotta aina, kun asiakas menee torille, siellä on kahvia, pullaa, jäätelöä ja marjoja.

Pirkkalaistorilla on muutama myyjä kausipaikoilla.

Vilkkaimmat toripäivät Pirkkalaistorilla ovat keskiviikko ja lauantai. Laakkosen mukaan keskiviikkotorit ovat kesäkaudella toimineet hyvin. Myös lauantaisin on ollut väkeä.

– Peräkonttikirppis on lauantaisin pyörinyt varsin mainiosti torilla, Laakkonen mainitsee.

Keskiviikkotorin yhteydessä on ollut myös pieni ohjelmallinen osuus ja tänä kesänä keskiviikkotorilta on lähetetty striimattuja Nokia live -lähetyksiä.

Torielämä kuitenkin pyörii Laakkosen mukaan ensisijaisesti kaupan ympärillä. Pirkkalaistorin kehittämisellä on tavoitteena parantaa torikaupan edellytyksiä ja tehdä torista sellainen, että torikauppiaat haluavat paikalle tulla.

Laakkonen sanookin, että Nokialla tehdään töitä sen eteen, että torilla olisi tarjontaa kaikkina päivinä.

– Torin kehittäminen tänä päivänä varmaan aika monessa kunnassa koetaan tietynlaiseksi haasteeksi. Jos miettii vaikka torikauppiaan elämää, niin moni nuorempi ihminen ehkä ajattelee, että voi olla jossain helpommassakin paikassa töissä. Torikauppiaana ollaan säiden armoilla, Laakkonen sanoo.

Pirkkalaistorille on mietitty myös rakennelmaa, joka voisi toimia sääsuojana torikauppiaille. On myös pohdittu, voisiko tämä olla esiintymislavan yhteydessä. Suunnitelmat ovat kuitenkin vielä ajatuksen asteella, kuten koko esiintymislavan ja uuden kioskirakennuksen teko.

Tämän hetken suunnitelmissa esiintymislava on yhdistetty kioskirakennukseen. Sen toteuttaminen ajoittuu Laakkosen mukaan siihen, kun nykyisen kioskirakennuksen elinkaari on tiensä päässä.

– Puhutaan sen mittaluokan investoinnista, ettei se ole ihan muutaman tulevan vuoden asia.

Nokialainen Kalervo pitää tärkeänä, että Pirkkalaistorilla on jatkossakin sekä torikauppaa että tapahtumia. Hän käy torilla aina maanantaisin, mutta myös keskiviikkoisin ja perjantaisin.

– Tori keskellä kylää on hyvä paikka, mutta olen miettinyt, onko tämä alkujaan jo liian ahdas, Kalervo miettii.

– Tänne on suunniteltu myyntikatoksia, mutta en tiedä, onko järkeä laittaa kiinteitä katoksia, kun tämä on niin pieni tori.

Kalervo pitää myös ongelmana torin jätekeräysastioita, jotka ovat hänestä ”vähän ruman näköiset”.

– Hölmöä, kun ne ovat keskellä toria.

Tulevaisuuden suunnittelussa Kalervo pitää tärkeänä liikennesuunnittelua.

– Kun ihmiset tulevat torille, täytyisi olla parkkipaikkoja autoille. Ja että myyjät pääsevät torille.

Kalervo sanoo, että tori on myös ihmisten olohuone.

– Kyllä tämän kokoisessa kaupungissa täytyy olla elävä tori.

Sekä Kalervo että torikauppias Toimi Kulkki ovat kuitenkin huolissaan siitä, että nuoret eivät tule torille.

– Nuoret tulevat vain kesällä ostamaan uutta perunaa ja mansikkaa, Kulkki sanoo.

– Vanhemmat ihmiset tulevat, mutta heitä jää luonnollisista syistä pois.