Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahvenisjärven uuteen kouluun tilat 1100 oppilaalle – Tavoite saada oppilaitos käyttöön 2026

Hervannan Ahvenisjärven uuden koulun tilat on suunniteltu 1 100 oppilaalle ja esikoululaiselle. Rakennukseen toteutetaan iso liikuntasali sekä pienempi monitoimisali, jotka ovat päivisin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen käytössä ja muina aikoina niitä voivat käyttää muun muassa alueen asukkaat ja urheiluseurat.

Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi Ahvenisjärven koulun hankesuunnitelman kokouksessaan 5. lokakuuta.

Hervannassa Opiskelijankadulla sijaitseva Ahvenisjärven eli entisen Pohjois-Hervannan koulu on valmistunut vuonna 1975. Suunnitelmien mukaan huonokuntoinen koulurakennus puretaan ja korvataan uudisrakennuksella. Asemakaavamuutos on parhaillaan vireillä.

Toteutussuunnittelu alkaa joulukuussa 2022, kun asemakaava on hyväksytty. Arvion mukaan asemakaava vahvistuu marraskuun lopussa, mikäli siitä ei valiteta.

Urakkalaskenta on tarkoitus toteuttaa vuoden 2024 maaliskuuhun mennessä. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa toteutussuunnitelman hyväksymisen jälkeen huhtikuussa 2024.

Suunnitelmien mukaan uusi koulurakennus voitaisiin ottaa käyttöön elokuussa 2026. Vanha koulu puretaan syksyn 2023 aikana.

Koulu ei voi toimia kiinteistössä rakennustöiden aikana, joten elokuussa 2023 koulutyö alkaa väistötiloissa. Suunnitelman mukaan osa koulun opetuksesta, muun muassa yläkoululaisten musiikin ja kuvataiteen opetus tapahtuu uudessa Etelä-Hervannan koulussa sekä mahdollisuuksien mukaan myös liikunta ja kotitalous.

Etelä-Hervannan uusi koulu otetaan käyttöön elokuussa 2023. Ahvenisjärven koulun oppilaat siirtyvät muilta osin väistötiloihin Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella sijaitsevaan kiinteistöön, jonka tilat vapautuvat Etelä-Hervannan koulun valmistuttua.

Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota lapsi- ja oppilasturvallisuuteen ja suunnittelua on tehty yhteistyössä asemakaavoituksen kanssa. Liikenteelliset tarkastelut sekä pysäköinnin ratkaisut on suunniteltu asemakaavatyön yhteydessä.

Kevyen liikenteen yhteydet koululle ovat hyvät. Ajoneuvoliittymä sijoittuu Opiskelijankadulle, autopaikat sijoitetaan tontin pohjoisreunalle. Tontille tulee noin 360 katettua pyöräpaikkaa.

Tontin pohjoispuolella ja reunoilla sijaitsevat viheralueet kunnostetaan. Tontin reunoille istutetaan uusia puita tuomaan varjopaikkoja piha-alueelle. Pihaan rakennetaan uusia sade- ja aurinkokatoksia ja vanha pihakatos kunnostetaan.

Piha jaetaan toiminnallisesti pienille ja isoille oppilaille. Esiopetukselle toteutetaan erillinen aidattu leikkipiha. Piha-alueet palvelevat iltaisin kaikkia alueen asukkaita.

Koulurakennus jakautuu kolmeen rakennusosaan. Länsipuolen kaksikerroksiseen siipeen sijoittuvat käsityötilat, keittiö, päiväkodin ruokailutila, liikuntatilat, musiikkiluokka sekä henkilökunnan, kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon tilat.

Keskimmäiseen osaan sijoittuvat koulun ruokasali, iltakäytön pääsisäänkäynti sekä vahtimestarin tila. Itäpuolen kolmekerroksiseen osaan sijoittuvat luokat ja aineopetuksen tiloja. Rakennus on ns. kengätön koulu.

Tilat suunnitellaan iltakäytön mahdollistaviksi siten, että esimerkiksi liikuntasali ja ruokasali ovat vuokrattavissa kahdelle eri toimijalle samanaikaisesti. Tiloissa huomioidaan myös esteettömyys muun muassa liikuntaesteisten, kuulo- ja näkövammaisten sekä erityislasten kannalta.

Ahvenisjärven koulun uudisrakennuksen kustannusarvio on 34 280 000 euroa, mikä sisältää 185 000 euroa julkiseen taidehankintaan. Hankkeelle on varattu määrärahaa 28 304 999 euroa.