Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tsehov kohtaa Alienit, Anneli Auer Jeanne d’Arcin ja Katrina Ahvenanmaan – TTT luottaa ensi keväänä suuriin tarinoihin, mutta laittaa ne tarvittaessa sekaisin

TTT:n kevät lupaa vahvoja tarinoita, joita laitetaan tarvittaessa myös sekaisin.

Kotimainen linja jatkuu, lupaa Tampereen Työväen Teatteri keväästään.

Kaikki kuusi ensi-iltaa ovat kotimaisia, ja niistä viisi on kantaesityksiä.

Teatterinjohtaja Otso Kauton mukaan keväällä nähdään vahvojen tarinoiden paluu.

– Suuren näyttämön Katrina on vaikuttava puhenäytelmä. Salmelaisen tuotannoissa historia ja nykyisyys kohtaavat täysin uudenlaisella tavalla sekä teemoissa että tekemisen muodoissa. Maineikkaassa Kellariteatterissa on omaleimainen ohjelmisto, Kautto kertoo.

Suurella näyttämöllä saa 11. tammikuuta kantaesityksensä Suomen menestyksekkäimpiin kuuluvan kirjailijan Sally Salmisen kansainväliseen bestseller-romaaniin pohjautuva Katrina. Näytelmän nimiroolissa nähdään jo syksyllä Come From Awayssa mukana oleva Jonna Järnefelt.

Näytelmä kuvaa Pohjanmaalta Ahvenanmaalle merimiehen vaimoksi muuttavan nuoren Katrinan kovaa saaristolaiselämää. Salminen (1906–1976) oli Myrskyluodon Maijan kirjoittaneen Anni Blomqvistin pikkuserkku. Katrina on käännetty yli 20 kielelle.

Suuren näyttämön toinen uutuus on 16. maaliskuuta kantaesitykseen tuleva Käärmeenpääntallaajat, joka kuvaa eteläpohjalaista uskonlahkoa kolmen vuosisadan takaa luvaten näyttämölle yhtä aikaa festivaalin, rituaalin, rock-konsertin ja visuaalinen tanssiteoksen. Laajassa yhteistuotannossa ovat mukana muun muassa etnoteknoyhtye Suistamon Sähkö, Tanssiteatteri Tsuumi ja Tampereen yhteiskoulun lukion opiskelijat.

Syksyltä päänäyttämöllä jatkavat juhlanäytelmä Momentum 1900 ja Come From Away.

Eino Salmelaisen näyttämön keväässä laitetaan tarinoita ja tyylilajeja iloisesti sekaisin.

Kantaesitykseen 23. tammikuuta tuleva Linda Wallgrenin ohjaama ja käsikirjoittama uutuus Jeanne d’Arcin housut lupaa komedian oikeudesta, totuudesta ja vallasta. Muun muassa Jeanne d’Arc, Anneli Jäätteenmäki ja Anneli Auer keskustelevat kohtaloistaan saunan lauteilla.

Jakob Öhrman kirjoittama ja ohjaama Kolme sisarta viides näytös lähettää Tšehovin klassikkonäytelmän scifi-henkisesti ulkoavaruuteen luvaten kohtaamisen Alien-elokuvasarjan kanssa. Kantaesitys on 12. tammikuuta.

– Mitä jos maaseudun tapahtumattomuuteen turhautuneet, Moskovaan haikailevat siskokset joutuisivat kohtaamaan muukalaishirviön kauhut vuonna 2379? alustetaan kevään uutuudet esittelevässä tiedotteessa.

Tammikuussa kantaesityksen saa myös Juhani Karilan menestysromaaniin perustuva Pienen hauen pyydystys, jossa sukelletaan suomalaiseen mytologiaan dekkarin muodossa. Näytelmän on dramatisoinut ja sen ohjaa Lija Fischer.

Kellariteatterissa Sad Songs from the Heart of Europe -monologi antaa puheenvuoron Rikoksen ja rangaistuksen Sonjalle, jona nähdään Suvi-Sini Peltola. Lisäksi Kellariteatterissa nähdään maaliskuussa syksyltä siirtynyt Teatterin rouva Tilda.