Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere palkitsi Mikko Alatalon, Pekka Paavolan ja Vitali Klitschkon

Tämän vuotinen Tampereen palkinto on myönnetty Mikko Alatalolle ja Pekka Paavolalle.

Alatalo palkitaan merkittävistä ansoista tamperelaisen musiikkielämän hyväksi ja Paavola Tampereen kaupunkikehityksen hyväksi tehdystä työstä.

Tampereen kaupunki palkitsee perinteisesti Tampereen päivänä ansioituneita henkilöitä, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia, tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina. Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien ja sen on tähän mennessä saanut 80 palkittua.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) ja valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd) luovuttivat Tampereen palkinnot sekä I luokan kultaiset ansiomitalit palkituille lauantaina Tampereen päivän juhlavastaanotolla Raatihuoneella.

Tampereen palkintona on taiteilija Markku Salon teos Tammerkosken kuohu, jossa rotvallikivi ja lasi yhdistyvät ja muodostavat hyvin toimivan ja näyttävän kokonaisuuden lasin symbolisoidessa Tammerkosken kuohuja ja rotvallikiven tehdasrakennusten rosoisia seiniä.

Mikko Alatalolla on merkittävä rooli suomalaisessa ja tamperelaisessa musiikkielämässä. Alatalo on kirjoittanut yli 700 musiikkikappaletta, joista monet kuuluvat suomalaisen popin ja iskelmän tunnetuimpiin teoksiin. Hän on myös entinen kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu.

Alatalon musiikkiura alkoi yhteistyöstä Juice Leskisen ja Harri Rinteen kanssa vuonna 1971, jolloin he perustivat Coitus Int -yhtyeen. Vuonna 1975 Alatalo siirtyi soolouralle. Hän kuvasi lauluissaan varsinkin suomalaista maaseutua ja muuttoliikettä. Kansansuosioon hän nousi neljällä Syksyn Sävel -voitollaan. Alatalo tunnetaan lisäksi televisiotöistään, kuten Tammerkosken Sillalla -ohjelmasta, jossa hän laulatti ihmisiä seitsemän vuoden ajan 70 artistin johdolla ja teki samalla Tamperetta tutuksi.

Alatalo tunnetaan myös lastenlauluistaan, kuten Känkkäränkästä. Lastenmusiikissa Alatalo puhuu lapsille ymmärrettävästi tunteista ja arkisista ihmetyksen aiheista. Alatalolle myönnettiin suomalaisen lastenmusiikin elämäntyöpalkinto vuonna 2021. Alatalo on palkittu myös Suomi-palkinnolla vuonna 2021 ja Iskelmä-Finlandialla tänä vuonna.

Pekka Paavola on tehnyt pitkän uran Tampereen kaupungin palveluksessa. Hän on muun muassa toiminut Tampereen kaupunginjohtajana vuosina 1969–1985 sekä myöhemmin kaupunginvaltuutettuna ja valtuuston puheenjohtajana. Paavola vaikutti Tampereella lähes puoli vuosisataa eri tehtävissä.

Paavola oli oman aikakautensa merkittävä tekijä Tampereen modernisoimisessa ja kaupunkikehityksessä. Hänen kaupunginjohtajakaudellaan saatiin valmiiksi Näsinneula ja avattiin Särkänniemen huvipuisto. Molemmilla on tärkeä merkitys Tampereen turismille ja tunnettuudelle.

Paavolan uran aikana Tampereelle myös päätettiin rakentaa esimerkiksi Metso-kirjasto, Kalevan uintikeskus, Pirkkahalli ja Sara Hildénin taidemuseo. Paavola oli vahva tekijä myös Hervannan suunnittelun aloittamisessa ja Tampere-Pirkkalan lentokentän toteuttamisessa.

Tänä vuonna Tampereen kaupunki myönsi kuusi I luokan kultaista ansiomitalia. Ansiomitalit saavat Tampereen seurakuntien elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen, lentoliikenteen erityisasiantuntija Marja Aalto, johtaja Harri Ojala, Film Tampereen johtaja Ilkka Rahkonen ja hankejohtaja Tero Tenhunen. Ansiomitaleilla kaupunki halusi nostaa esiin erityisesti uuden, 2020-luvun Tampereen ja tämän hetken Tampereen tekijöitä, jotka ovat työllään myötävaikuttaneet siihen, että Tampere on kehittyvä, houkutteleva, eteenpäin menevä ja innovatiivinen kaupunki.

Lisäksi Tampereen kaupunki haluaa osoittaa tukea Tampereen ystävyyskaupungille Kiovalle ja sen asukkaiden ponnisteluille uskomattoman vaikeassa tilanteessa myöntämällä I luokan kultaisen ansiomitalin Kiovan pormestari Vitali Klitschkolle.