Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väärät säästöt voi tulla talvella todella kalliiksi – Muista nämä vinkit, kun laitat mökin talviteloille

Kallistunut energianhinta saa suomalaiset hakemaan sähkön säästökohteita. Moni miettii mökin lämmityksen laskemista tai jopa lopettamista koko talveksi.

Tämä voi lisätä muita vahinkoja, kuten erilaisia vuotoja, muistuttaa Lähi-Tapiola Pirkamaa.

Mökkien talviteloille laittamiseen kytkeytyy myös energian säästöhalu: kallistuneet sähkö- ja muut lämmityskulut voivat houkuttaa vähentämään mökin lämmitystä. Samalla kasvaa kuitenkin myös putkivuotojen riski.

– Tyypillisesti putkirikot tapahtuvat talvella, kun putket ovat jäätyneet ja pakkanen hieman lauhtuu. Mökit ovat vuotovahingoille siitä erityisen riskialttiita, ettei niillä usein käydä pitkään aikaan, jolloin vesi voi ehtiä valua pitkään. Mökeillä putket voivat myös olla yllättävän vanhoja. Siksi kannattaa harkita tarkkaan ja ainakin varautua, ennen kuin tekee suuria muutoksia mökin lämpötilaan, sanoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä tiedotteessa.

Finanssiala ry:n mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat kotivakuutuksesta vuosittain noin 25 000 asuin- ja vapaa-ajan rakennuksilla sattunutta vuotovahinkoa. Tyypillisesti vahinkoilmoitusten määrä lisääntyy talven kylminä kuukausina. Viime vuosina vakuutusyhtiöiden maksamat vuotovahinkokorvaukset ovat nousseet noin 170 miljoonaan euroon vuosittain.

Lähi-Tapiola Pirkanmaan korvaamat vuotovahingot yltävät vuosittain lähes 2 miljoonaan euroon. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Korona-aikana moni niistä on vaihtanut omistajaa, jolloin mökin ominaispiirteet eivät välttämättä vielä ole tutut.

Pakkanen ja nopeat lämpötilan muutokset laittavat käyttö- ja viemäriputket koville. Vesivahinko voi aiheutua esimerkiksi jäätyneen putken halkeamisesta tai liitosten aukeamisesta. Usein putkirikko tapahtuu ja vuoto saa alkunsa, kun jää lämpölaajenee pakkasen lauhtuessa.

– Pahoin pelkään, että tulemme näkemään tulevana talvena paljon aiempia vuosia enemmän vuotovahinkoja, jos rakennusten lämmitystavat nyt huomattavasti muuttuvat. Toki tähän vaikuttaa se, kuinka kylmä talvesta tulee. Vakuutuksesta korvataan kyllä putkirikon aiheuttamat vuotovahingot ehtojen mukaisesti, mutta on hyvä muistaa, että jos mökillä tapahtuu iso vuoto, voi se olla koko ensi kesän pois käytöstä ja vaatia ison remontin. Sellaista alkua kesälle tuskin kukaan haluaa, sanoo Kärkelä.

Yksinkertaisin ja tärkein tapa vuotovahinkojen ehkäisyyn on katkaista rakennuksesta vedet, kun siellä ei olla. Rakennukset ovat yksilöllisiä, joten pääsulkuventtiili voi löytyä eri kiinteistöistä eri paikasta. Jos mökkiin tulee vesi omasta kaivosta, tällöin tulee kytkeä käyttövesipumppu pois käytöstä.

– Joka kevät on niitä tapauksia, joissa mökille palataan ensimmäistä kertaa talven jälkeen ja huomataan vuodon tapahtuneen. Pahimmillaan rakennuksen sisään on voinut kertyä ja jäätyä kymmeniä senttejä vettä, jos se ei ole päässyt virtaamaan ulos esimerkiksi kivijalasta. Kun vedet on ennalta katkaistu eikä putkissa ole vettä, laajoilta vuodoilta yleensä vältytään, kertoo Kärkelä.

Kun rakennuksen vedet on katkaistu, ei putkiin niiden hajotessa virtaa paineella lisää vettä. Veden katkaisu on hyvä muistaa siksikin, että putkirikko voi aiheutua myös muista syistä kuin jäätymisestä.

Sisätilojen lämpötilan lasku muutamilla asteilla on hyvä energiansäästötapa, mutta isoissa lämpötilan pudotuksissa kannattaa toimia harkiten. Jos mökin putkissa tai säiliöissä on vettä, rakennuksessa tulisi aina olla peruslämpö. Tämä ehkäisee putkien jäätymistä.

- Erityisen tarkkana kannattaa olla ulkoseinien läheisyydessä olevien putkien kanssa. Yltäähän huonetilan lämpö myös niihin? Tarvittaessa ilman kiertoa sisätiloissa voi parantaa esimerkiksi pitämällä väliovia auki tai siirtämällä kalusteita seiniin asennettujen putkien edestä.

Jos mökki jätetään talveksi kokonaan ilman lämmitystä ja valvontaa, on vesijohtoverkko paras tyhjentää kokonaan. Näin putkiin tai säiliöihin jäänyt vesi ei pääse jäätyessään rikkomaan paikkoja ja siten aiheuta vuotoja.

Kun rakennuksen vedet on pääsulusta katkaistu, voit juoksuttaa putkistossa olevaa vettä hanoista ja letkuista. Kaikkia vesiä ei näin välttämättä saada poistettua, jolloin apuun voi ottaa paineilman. Esimerkiksi paineilmakompressorilla voidaan puhaltaa ilmaa putkiin, jolloin vedet lähtevät liikkeelle ja putkisto tyhjenee.

– Jos on vähänkään epävarma, kuinka vesien kanssa tulisi toimia, kannattaa kutsua ammattilainen apuun. Esimerkiksi putki- tai huoltomies voi tyhjätä putket paineilmalla tai näyttää, onko se mahdollista tehdä itse. Kaikilla mökeillä ei esimerkiksi välttämättä ole venttiiliä, josta tyhjennettävän veden saa helposti juoksutettua ulos. Silloin ainakin ammattilainen on hyvä kutsua paikalle, sanoo Kärkelä.

Talvea vasten vesi kannattaa poistaa mahdollisuuksien mukaan myös muista paikoista, joihin se voi jäätyessään aiheuttaa vahinkoa. Juoksuta mahdollinen puutarhaletku tyhjäksi ja irrota se myös ulkoseinän vesipostista, jotta vesipostiventtiilikin tyhjenee. Myös esimerkiksi tiskialtaan ja lattiakaivon hajulukkoihin jääneen veden voi poistaa tai tarvittaessa laittaa jäänestoainetta ehkäisemään jäätymistä.

Kun mökille palaa kylmän jakson jälkeen, on rakennuksessa hyvä alkuun tehdä pieni tarkastuskierros. Näkyykö vuodon jälkiä? Kun kytket veden pääsulusta päälle, seuraa alkuun, ettei missään esiinny vuotoja.

Putkien jäätymisestä tai rikkoutumisesta voi kieliä esimerkiksi, jos vettä tulee hanasta tavallista pienemmällä paineella. Myös vesimittari voi paljastaa muutoksen vedenkulutuksessa.

– Jos mökille palaa esimerkiksi pääsiäispakkasten aikaan, voivat vastassa olla jäätyneet putket. Tällöin tärkeää on, ettei niitä yritä itse sulattaa vaan kutsuu ammattilaisen apuun. Tällöin voidaan vielä välttyä isoilta vahingoilta. Esimerkiksi avotulella tai kuumailmapuhaltimella putkia ei saa sulattaa, koska siinä voi niin vaarantaa itsensä kuin rikkoa putken. Samalla on riski, että tuli karkaa muualle rakennukseen, varoittaa Kärkelä.