Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jarno Tampereelta alkaa tehdä klassikkolamppuja – "Pienenä poikana haaveilin, että kun voisi tehdä töitä niiden parissa tai olisi omia lamppuja..."

Pikkupoikana valaisimista innostunut Jarno Lahtinen vaihtoi ohjelmistoalan lamppubisnekseen.

Tamperelaisyritys Fosto osti Keran valaisinliiketoiminnan. Keran kenties tunnetuimpia malleja ovat alkujaan Ornon valmistamat klassikot, kuten Yki Nummen suunnittelema Sky Flyer. Sellainen roikkuu myös Foston toimitusjohtaja Jarno Lahtisen keittiössä.

– Stockmann Ornon tekemä valaisin on vuonna 1985 asennettu Padasjoen kunnalliskodin ruokalan kattoon. Muistan, että olin 5-vuotias kun ne tulivat sinne ja ihastelin niitä. Näyttivät vaikuttavilta. Silloin totesin, että onpas hieno valaisin, tuollaisen haluan itselleni, Lahtinen kertoo.

Lahtisen sukulainen osti myöhemmin kiinteistön ja Lahtinen osti tältä pari vuotta sitten Sky Flyerin.

– Nyt meidän yhtiön omistuksessa on tämän alkuperäiset piirustukset, koneet ja muotit, joilla tätä on alettu jo 1950-luvulla tekemään.

Lahtinen kertoo pikkupojasta asti rakastaneensa lamppuja, polttimoita ja valaisimia.

– Pienenä poikana haaveilin, että kun voisi tehdä töitä niiden parissa tai olisi omia lamppuja, joita myydä, Lahtinen muistelee.

Elämä vei kuitenkin toiseen suuntaan. Lahtinen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja työskennellyt 17 vuotta it-alalla.

– Sinne olen vähän vahingossa ajautunut. It ja atk eivät ole olleet minulle mikään intohimo enkä minä sitä oikein osaakaan. Olen sujuvasti myynyt kyllä, Lahtinen naurahtaa.

Viime vuonna Lahtinen päätti kuitenkin jäädä pois alalta ja ottaa tuumaustauon, kun perheeseen oli syntymässä lapsikin.

– Sattui olemaan syntymäpäiväni. Katsoin siinä jotain tietokoneelta ja yhtäkkiä tuli vahva intuitio, että nyt joku suunnittelee hienon designvalaisimen ja sitä ruvetaan myymään.

Lahtinen sanoo olevansa ihminen, joka innostuessaan ei mieti riskejä, vaan idea vie mennessään. Hän soittikin heti kavereilleen, lähtisivätkö nämä mukaan.

– Niin vaan pidettiin palaveri ja toista palaveria pitäessä välähti, että vanha tuttuni on Kera Group, kun olen heidän kanssaan ohjelmistoasioissa asioinut. Heillä on 50-vuotinen historia valaisimissa, mutta valaisimet eivät ole koskaan olleet heidän pääliiketoimintaa, Lahtinen sanoo.

– Minä näin, että viime vuodet valaisinliiketoimina oli vähän huonolla hoidolla eikä siihen panostettu.

Lahtinen päätti siltä istumalta soittaa Kera Groupin hallituksen puheenjohtajalle. Tosin kello oli jo kymmenen illalla, joten puhelu jäi seuraavaan päivään.

– Minä sitten soitin ja totesin, että mitäs jos ostettaisiin nämä teidän valaisimet pois kuleksimasta.

Lahtisen mukaan asiat etenivät melko nopeasti.

– Vastapuolikin oli mielissään, kun hekin olivat harmissaan, kun nämä hienot taiteilijoiden tekemät teokset eivät saaneet ansaitsemaansa huomiota.

Oma tarinansa on myös yrityksen nimen, Foston takana. Lahtinen kertoo, että hän ja nykyinen yhtiökumppani Niilo Järkäs istuivat vuosia sitten iltaa.

– Jostain tule puheeksi, että olisi tuollainen joutilas pöytälaatikkoyhtiö Fosto. Minä sitten, että no perhana, ostetaan pöytälaatikkoon meidän yhtiölle, jos sille tulee joskus käyttöä, Lahtinen kertoo.

– Kuinka ollakaan, Fosto on vanha valaisinyhtiö. Fosto on aikoinaan tehnyt katuvaloja ja ulkovalaisinpylväitä. Muun muassa Viinikan liittymässä ja moottoritien alussa olevat designvalot ovat Foston.

Fosto ehti olla kaksikon pöytälaatikossa useamman vuoden. Kun Keran valaisinliiketoiminnan ostaminen tuli ajankohtaiseksi, Lahtinen muisti vanhan yrityksen.

– Kaivettiin yhtiöjärjestys esiin ja todettiin, että tätähän ei tarvitse edes muuttaa.

Fosto julkisti keskiviikkona uusia valaisinmalleja. Mukana on muun muassa uusia väriversioita vanhoista valaisimista sekä kokonaan uusia malleja. Kera jatkaa edelleen yhtiön alihankkijana, jotta vanhan mallin valaisimet tehdään edelleen samalla tekniikalla kuin ennen. Uusia malleja tehdään kuitenkin muuallakin, sillä uudessa mallistossa on esimerkiksi puisia valaisimia.

– Materiaalin suhteen ei ole rajoituksia. Koitetaan tehdä jotain ennennäkemätöntä ja hienoa, mutta halpa marketkama ei ole meidän juttu eikä sitä kannata edes Suomessa valmistaa. Täällä kannattaa tehdä sellaisia, jotka kestävät vuosikymmeniä ja joiden arvo säilyy tai jopa nousee.