Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”Väinö Aaltonen puhuu, Yrjö Jylhä puhuu, Tasavallan presidentti on paikalla...” – Teatteri Siperia sekoittaa Tampereen kaduilla faktaa ja fiktiota

Teatteri Siperian kävelykierroksella sekoitetaan faktaa ja fiktiota.

Teatteri Siperia johdattaa tällä viikolla tamperelaisia draamalliselle kävelykierrokselle. Tammerkosken rantojen ikonisia maisemia kiertävällä draamakävelyllä pidetään kulttuurijuhla, lausutaan Tammerkoski-runoa ja osallistutaan Kultakutri-tietokilpailuun.

Timo Malmin käsikirjoittama Tampere, mikä kaiku tuolla nimellä onkaan on yksi Operaatio Pirkanmaan kulttuuritempauksista. Rooleissa nähdään Tuukka Huttunen, Karoliina Vanne ja Pekka Heikkinen.

– Teatteri Siperiassa on mietitty jotain tämän suuntaista, että olisi kaupungilla esitys, jossa katsojat kiertävät kaupunkia ja vastaan tulee mitä tulee, Huttunen sanoo.

– Lontoossa on tällaisia kummituskierroksia. Tässä on sitä samaa, että kierrätetään ihmisiä maisemissa, Vanne sanoo.

Huttunen toimii tirehtöörinä, joka johdattaa yleisöä teatterivankkureiden matkassa.

– Meillä on pieniä näyttämöitä ympäri kaupunkia. Lavasteena toimii kaupunki itsessään, Huttunen sanoo.

– Ideana on, että koskesta nousee hahmoja, jotka tulevat kertomaan ja painuvat sitten takaisin toiselle puolelle, Malmi kuvailee.

Aivan näin kirjaimellisesti kukaan ei toki Tammerkoskessa käy vaan näyttelijät esittävät eri hahmoja. Kävelykierroksessa on mukana niin faktaa kuin fiktiotakin.

– Väinö Aaltonen puhuu, Yrjö Jylhä puhuu, Tasavallan presidentti on paikalla, Malmi kertoo.

– Todellisia historian henkilöitä ja täysin keksittyjä hahmoja, Huttunen sanoo.

Malmi on kirjoittanut mukaan paljon keskustelua herättäviä asioita. Malmi kertoo, että esityksessä ilmoitetaan, mikä on Tampereen paras kotiseutulaulu.

– Ne, jotka pitävät Pyynikkivalssia jonain, niin nyt pitää loukkaantua, Malmi sanoo.

Oman haasteensa ovat tuoneet myös ajankohtaiset tapahtumat. Kävelykierroksella esitettävää puhetta on jouduttu korjaamaan useampaan otteeseen.

Esityksiä järjestetään neljänä päivänä ja niihin on vapaa pääsy. Työryhmä toivoo kuitenkin ennakkoilmoittautumista. Näin näyttelijät pystyvät ennakoimaan tilanteita. Esityksissä on myös säävaraus.

– Edellisessä Teatteri Siperian ja Timo Malmin yhteistyöprojektissa oli 20 000 katsojaa yhtenä päivänä, Huttunen sanoo.

Reilun tunnin kierros lähtee Tampereen Teatterilta ja päättyy Palatsinraitin sillalle.