Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koriskonkari kommentoi itsensä tv:stä tutuksi – "Olin ihan oma itseni..."

BC Nokian 38-vuotias koripalloilija ei pohdi vielä lopettamista.

Tamperelainen koripalloilija Antero Lehto, 38, sai lajin miesten EM-kisojen kommentaattorihommista hurjasti suitsutusta. Lehto oli asiantunteva, osasi tiivistää asiat nopeasti ja lateli lauseiden väleihin värikkäitä kielikuvia.

Televisiossa nähtiin sama Antero Lehto, joka hän on kameroiden ulkopuolellakin.

– Olin ihan oma itseni. En pohtinut liikaa tekemisiäni eikä jälkikäteen tuntunut siltä, että jotain olisi pitänyt jättää sanomatta, jo kevään 2021 ja 2022 Korisliigan välierissä ja finaaleissa tv-kommentaattorina ollut konkaripelaaja kertoo.

Yhden Suomen EM-pelin studioon Lehto ilmestyi aurinkolasit silmillä. Idea tuli kuulemma suoraan Susijengiltä.

– Pelaajat hassuttelivat valmentaja Mikko Larkaksen laseilla. Joku tv-tiimistämme kysyi, että saisimmeko lasit lähetykseen mukaan. Palautimme ne sitten Larkakselle pelin jälkeen, Lehto naureskelee.

Mies aloittaa kolmannen kautensa BC Nokian riveissä. Joukkue jäi viime kaudella yhden voiton päähän Korisliigan ylemmästä jatkosarjasta ja sijoittui lopulta yhdeksänneksi.

Nyt vähimmäistavoite tulevana viikonloppuna käynnistyvässä sarjassa on pudotuspelipaikka, linjaa Lehto.

Hänelle kausi 2022–23 on jo 23. aikuisten pääsarjatasolla. Lehto on koripallon miesten pääsarjan kaikkien aikojen ottelutilaston kakkonen. Ykköstila ei ole helposti saavutettavissa. Edelleen uraansa Helsinki Seagullsissa jatkava, Lehtoa kolme vuotta vanhempi Timo Heinonen on pelannut sata ottelua enemmän.

– Muistan, kun joskus nuorena tuli luettua Koripallokirjasta esimerkiksi Jarkko Tuomalan ja kumppaneiden ottelumääristä, jotka olivat yli 600. Silloin ajattelin, että nuo äijät ovat pelanneet kauan eikä kukaan riko otteluennätyksiä koskaan. No, minä ja Timo olemme menneet ohi jo kauan sitten, Antero Lehto sanoo.

Lehto pelaa edelleen 38-vuotiaana yksinkertaisesta syystä: koripallo on yhä kivaa.

– Tykkään haastaa itseäni ja kilpailla. En olisi mukana, jos koripallo olisi ikävää enkä enää pysyisi nuorempien mukana.

Moni palloilulajin pelaaja perustelee lopettamispäätöstään sillä, että jatkuva matkustaminen vieraspeleihin eli bussissa istuminen tympii.

– Bussimatkoista on vuosien mittaan tullut erilaisia. Nuorempi polvi viettää melko tiukasti aikaa oman puhelimen kanssa ja minäkin saatan sitten uppoutua puhelimeeni. Minulla on pieni kaipuu vuosiin, jolloin älylaitteet eivät olleet näin isossa roolissa ihmisten elämässä. Silloin bussimatkoilla oli erilainen meininki, enemmän yhdessä tekemistä. Löydän kyllä tosin vieläkin juttukaverin bussista, Antero Lehto sanoo.

Lehdolla on alkavan kauden mittainen sopimus BC Nokian kanssa. Mies ei vielä uskalla ennustaa mitä sen jälkeen tapahtuu hänen elämässään.

– Pitää pohtia keväällä mikä on tilanne. Olen tykännyt ajastani Nokialla ja minut on otettu siellä hyvin vastaan, hän sanoo.

Yksi peliuran jälkeinen mahdollisuus on ryhtyä valmentajaksi. Lehto onkin jo suorittanut Varalan urheiluopistossa ammattivalmentajatutkinnon.

– Olen valmentanut tyttären joukkuetta muutaman vuoden ja uskon, että mahdollinen valmentajaura alkaisikin nuorten parista, mies pohtii.