Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | TTT:n versio hittimusikaalista näyttää konkreettisesti, miten suuresta katastrofista voi selvitä

Come From Away tuo näyttämölle lohtua ja inhimillistä lämpöä.

Teatteriarvio

Musikaalien ystäviä hemmotellaan tänä syksynä.

Tampereen Teatterissa hurmaa loistava Samuel Harjanteen ohjaama Anastasia, TTT:ssä saman ohjaajan Come From Away.

TTT:n toisena musikaalina nähdään komea 120-vuotissuursatsaus, Sirkku Peltolan ja Heikki Salon Momentum 1900. Kaikki ovat varsin erilaisia lajissaan.

Samuel Harjanne on muutamassa vuodessa noussut musikaaliohjaajien huipulle: häneltä on täällä aiemmin nähty muun muassa Billy Elliot, Kinky Boots ja tänä syksynä Helsingissä Priscilla ja Turussa uutuusmusikaali Hiljaiset sillat. Harjanne hallitsee musikaalien ohjaamisen suvereenisti.

Terrori-iskut 11. syyskuuta vuonna 2001 sulkivat Yhdysvaltain ilmatilan ja ilmaan jäi satoja lentokoneita. Niistä 38 ohjattiin Kanadaan, pieneen Ganderin, 10 000 asukkaan kaupunkiin. Lentomatkustajia oli 90 maasta noin 7000, joten heidän majoittamisensa ja ruokkimisensa tuntui ylivoimaiselta. Ihmisissä heräsi kuitenkin uskomaton auttamisen halu ja sen avulla selvittiin viisi päivää.

Come From Away on kanadalais-amerikkalaisen pariskunnan Irene Sankoffin ja David Heinin käsialaa. He ovat haastatelleet sekä auttajia että autettuja.

Ohjaaja Samuel Harjanne kirjoittaa käsiohjelmassa: ”Come From Away ei ole siis vain yksi musikaali muiden joukossa – se on ylistys ihmisyydelle, hyvyydelle ja lähimmäisen rakkaudelle.”

Musikaaliin on saatu huippumiehitys ja kaksitoista näyttelijää muuntuu auttajista autettaviksi usein vain nopealla takin vaihdolla.

Vaikka koneen ohjaaja (Nina Tapio) on keskiössä, jokainen tekee roolistaan persoonallisen ja elävän tulkinnan. Petra Karjalainen liikuttaa mieliä, yllättäen mukana on romanttinen parikin. Myös laulajina ja tanssijoina joukko on huikea – koreografia on Mirva Mäkisen. Soittimiltaan tosi monipuolinen orkesteri on taitava ja vauhdikas.

Erkki Saaraisen lavastus pienentää isoa näyttämöä sopivasti. Lentokone penkkeineen syntyy hetkessä ja vaikutusta lisää pyörivä näyttämöosuus.